Hrvatska gorska služba spašavanja danas je izvijestila kako je 23. svibnja u popodnevnim satima, tijekom speleološkog istraživanja Jamskog sustava Crnopac, na dubini od 260 metara od jamskog ulaza Kita Gaćešina na Velebitu, prilikom prelaženja kamenog bloka iskusna speleologinja zbog teškog tereta transportne vreće izgubila ravnotežu te pri padu udarila prsnim košem.

Unesrećena se zbog svog iskustva i pribranosti uspjela samostalno izvući do šireg dijela kanala, gdje su joj dvojica pripadnika HGSS-a, koji su također sudjelovali u istraživanju, pružili prvu pomoć te krenuli s akcijom spašavanja. Budući da zbog bolova unesrećena nije mogla nastaviti samostalni izlazak iz jamskog sustava prema površini, spašavatelji su pripremili sisteme za izvlačenje. Nakon noćenja u bivku pod Grlićem i utvrđivanja da se stanje unesrećene nije pogoršalo, spašavatelji su odlučili nastaviti s akcijom izvlačenja koju su započeli u 11:30 sati.

S ukupno 12 sistema protuutega, unesrećena je u 18:50 sati uz pomoć spašavatelja izašla iz objekta te je u 23:00 sati zaprimljena u Opću bolnicu Šibenik gdje je utvrđeno da se radi o jačoj kontuziji prsnog koša.

- Speleologija je lijepa i potencijalno opasna aktivnost u kojoj zbog morfološke složenosti pojedinih speleoloških objekata (dugački i duboki speleološki objekti), spašavanja nerijetko postaju višednevna. Zbog navedenog i kako bi sveli rizik na najmanju moguću mjeru, Komisija za speleospašavanje HGSS-a redovito organizira seminare samospašavanja i zbrinjavanja unesrećene osobe za speleološke udruge i time osigurava bolju pripremljenost speleologa na terenu do dolaska pripadnika HGSS i organizirane pomoći, poručuju iz HGSS-a.