Bugarska državljanka ovih je dana osuđena na uvjetnu kaznu za seriju krađa koju je počinila u lipnju i srpnju 2010. godine na zadarskom području. Kako je ona odavno napustila Zadar i nema se namjeru vraćati, sud joj nije izrekao mjeru izgona, niti joj je zbog lošeg materijalnog stanja naložio plaćanje troškova postupka. Pravosudni sustav sa sucem, tužiteljem i dodijeljenom obranom 10 godina se bavio predmetom da bi bugarskoj kućanici, koja danas na svojem Facebook profilu ničim ne odaje da se jednom davno bavila nečasnom rabotom, naložio isplatu minimalnih odšteta za ukradene novčane iznose, a oštećene Zadrane uputio na parnicu zbog ukradenih mobitela, novčanika, bankovnih kartica...

Kada je uhvaćena, tada 36-godišnja Bugarka rekla je da je krađe počinila po nalogu Srbina Gojka, kojemu nije znala ni prezime. On je nju i dvije prijateljice koje su došle u Hrvatsku navodio na krađe, što su one i činile, najvećim dijelom u trgovini Terranova, koja se tada nalazila u Širokoj ulici, jer im se činilo da je tamo uvijek gužva te da žene drže otvorene torbice. Utvrđeno je kako je samo u ovoj trgovini ukrala novčanike sedam Zadranki, u kojima je pronalazila iznose od 200 do 1.100 kuna.

Sljedeće omiljeno mjesto bila je Kalelarga, na kojoj su počinjene četiri krađe. Jedna od Zadranki ostala je bez 2.000 kuna, 500 eura i 50 dolara, a i drugi su osim za novac oštećeni za mobitele, izradu novih dokumenata... Jednoj je Zadranki na gradskoj tržnici otuđila novčanik sa 800 kuna, 270 australskih i 25 američkih dolara, drugoj je u Ulici Špire Brusine ukrala novčanik sa 800 kuna, jednom je bila "uspješna" na Maloj pošti...

Samo jedna žrtva bio je muškarac, koji je posvjedočio da je probao cipele u dućanu i da je tom prilikom sjela do njega ženska osoba krupnije građe koja ga je nekako gurkala dodirujući torbicu. Odjednom je shvatio da je torbica otkopčana i da je nestao novčanik u kojem je bilo 500 do 600 kuna i nešto eura, kao i bankovne kartice te osobna iskaznica.

Sud je kao olakotnu okolnost uzeo u obzir neosuđivanost, protek vremena i obiteljske prilike, budući da je optuženica majka dvoje djece. Olakotna okolnost je i nepažnja pojedinih oštećenih osoba, ali ta okolnost ne dolazi toliko do izražaja budući da se uglavnom nije radilo o značajnijim nepažnjama već je teže bilo paziti u slučaju gužve. Otegotno je to što se radi o velikom broju krađa i što su u nekim od slučajeva otuđeni iznosi koji se kreću i više od 1.000 kuna. Zbog toga je sud optuženu osudio na kaznu zatvora od dvije godine uz primjenu uvjetne osude kroz vrijeme provjeravanja od tri godine. Predloženu sigurnosnu mjeru protjerivanja stranca iz zemlje nije izrekao budući da nema naznaka da optužena uopće više boravi u Hrvatskoj i da ima namjeru dolaziti u Hrvatsku.