Sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ana Markač odbila je razriješiti Maricu Nekić dužnosti stečajne upraviteljice nad dužinikom Bagat trgovina d.o.o., kojeg je ona tražila iz osobnih, odnosno zdravstvenih razloga. Sutkinja je procijenila da osobni razlozi nisu dovoljni za isključenje iz postupka kojega je Nekić dobila slučajnim odabirom.

Nekić je privremenom stečajnom upraviteljicom imenovana u siječnju ove godine te joj je naloženo da ispita ima li dužnik imovine kojom bi se mogli pokriti troškovi postupka. O količini pronađene imovine i njezinoj prodaji ovisi i naknada stečajnom upravitelju, koja u nekim slučajevima može biti astronomska, a u nekima - nikakva.

Nakon prvih izvida Nekić je sudu dostavila ne baš ohrabrujuće brojke - žiro račun je u neprekidnoj blokadi 635 dana za iznos od 1,44 milijuna kuna. Nekretnina nema, a informatička oprema je bez vrijednosti jer su računala, printeri i kopirni aparat tehnički i tehnološki zastarjeli. Dužnik je evidentiran kao vlasnik dva motorna vozila marke Zastava Yugo 45 E, godine proizvodnje 1987., oba odjavljena 2010. Uzimajući u obzir o kojoj se marki automobila radi te naročito o godini proizvodnje istih, nerealno je očekivati da isti postoje, a naročito da imaju bilo kakvu tržišnu vrijednost. Uzimajući u obzir naprijed navedeno može se zaključiti da stečajni dužnik nema nikakvu unovčivu imovinu, ocijenila je Nekić te predložila da se stečajni postupak ne provodi.

Inače, radi se o tvrtki koja je pravni sljednik društva nastalog pretvorbom ranijeg društvenog poduzeća. Do 2015. godine imao je više nekretnina-poslovnih prostora na području Republike Hrvatske, ali je u postupku diobe sva imovina prenesena u tvrtku Bagat usluge d.o.o. u vlasništvu istog vlasnika Roka Brale. Kako je jedan od vjerovnika uplatio predujam u iznosu od 19.565 kuna potreban za pokriće troškova vođenja stečajnog postupka, sud je odbio zahtjev za prekidom postupka, na što je Nekić odgovorila traženjem da ju se razriješi iz zdravstvenih razloga koji nisu za javnu objavu.

- Sud ne može ocijeniti je li zdravstveno stanje stečajne upraviteljice takovog karaktera da istu priječi od obavljanja dužnosti u konkretnom stečajnom postupku, slijedom čega je zahtjev iste odbijen kao neosnovan. Naime, sve dok se stečajni upravitelj ne briše s liste stečajnih upravitelja, on se nalazi na listi za izbor metodom slučajnog odabira i na njega se odnose prava i dužnosti stečajnog upravitelja, odnosno privremenog stečajnog upravitelja ili povjerenika, propisane odredbama Stečajnog zakona, navela je Markač u presudi.

- Ne vidim razloga zašto bi moje razrješenje bio problem. Na listi A stečajnih upravitelja za Trgovački sud u Zadru je 70-ak stečajnih upravitelja, od kojih, sigurna sam, mnogi želi nove stečajne postupke, navela je u podnesku Nekić, kojoj je za dosadašnji rad odobrena jednokratna nagrada u iznosu od 4.500 kuna bruto.