Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je stigao u Zadar kako bi uručio ugovore za četiri EU projekta teška 135 milijuna kuna, od čega je 106 milijuna kuna bespovratno.

Riječ je dugoočekivanim projektima izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno (I. faza), razvoja i implementacije inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice (Ulice Franje Tuđmana) s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom te obnove kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole. Iza posljednjeg projekta, naziva "Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće", stoji obnova stare Tehničke škole koja već godinama predstavlja ruglo u centru grada.

Premijera i njegove suradnike, među kojima i ministre Olega Butkovića i Marka Pavića, na ulazu u gradsku upravu dočekala su i dvojica građana, izražavajući čelniku HDZ-a podršku na nadolazećim izborima.

- Bliže se izbori pa će svaki događaj biti nazvan kampanjom. No, razvoj i veliki projekti ne događaju se kampanjski, a mi to u Zadru dobro znamo. Dok drugi jednom godišnje dolaze u Zadar i nude nam revolucionarne ideje, mi danas s ovom Vladom osiguravamo budućnost rasta i razvoja, osvrnuo se na povezanost "tajminga" posjeta gradonačelnik Branko Dukić.

On je, kao i Plenković, nabrojao ostvarene i aktualne zadarske projekte.

- Dolazeći iz Zagreba u Zadar gledao sam koliko toga smo napravili u četiri godine. ITU mehanizam za Grad Zadar je jedan od onih instrumenata koji je pokazao najveći stupanj učinkovitosti. S ova četiri projekta koja smo danas potpisali pokrili smo sva područja koja su nam najbitnija, a to je promet, koji podiže kvalitetu života, zatim obrazovanje, jer Zadar, uz to što je važan trgovinski i turistički, važan je sveučilišni i obrazovni centar na razini RH. U mandatu naše Vlade od dosad ukupno ugovorenih 2.7 milijardi kuna za Zadarsku županiju, ugovoreno je 2.6 milijardi kuna, znači praktički sve, a to je samo dio aktivnosti koje smo kanalizirali prema razvoju Zadra i Zadarske županije, poručio je premijer.