Svećenici Zadarske nadbiskupije obnovili su jučer svećenička obećanja u kapeli bl. Miroslava Bulešića u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević u Zadru, u sklopu svoje redovite mjesečne rekolekcije. Svećenici su uzeli i ulje za bolesničko pomazanje koje je zadarski nadbiskup Želimir Puljić blagoslovio na Veliki četvrtak, 9. travnja u zadarskoj prvostolnici sv. Stošije i krizmu koja se koristi u sakramentu krštenja, potvrde i svetog reda te kod posvete oltara i crkve.

Svećenici inače obnavljaju svoja svećenička obećanja na Misi posvete ulja na Veliki četvrtak. Ove godine u Velikom tjednu svećenici nisu tu misu slavili u zajedništvu s nadbiskupom u katedrali sv. Stošije zbog pandemije koronavirusa. Stoga su obećanja obnovili na svom prvom mjesečnom susretu koji je održan nakon normalizacije u dozvoli zajedničkog okupljanja.

- Ovogodišnja liturgija Posvete ulja proslavljena je skromno, bez uobičajene koncelebracije svećenika iz Nadbiskupije, bez pjevača i vjernika zbog opasnosti koronavirusa. Bili smo duhovno povezani te molili i mislili jedni na druge. Tijekom liturgije posvete i blagoslova ulja mislio sam na bolesnike koji će tražiti utjehu i bolesničko pomazanje svetim uljima koje sam na Veliki četvrtak blagoslovio u katedrali. Mislio sam i na novokrštenike, krizmanike i ređenike koje će se u prigodi slavlja mazati svetim uljem krizme koje sam posvetio u katedrali, rekao je nadbiskup, poželjevši da ih i dalje prati snaga molitvenog zajedništva, a Uskrsnuli ispuni nadom, utjehom i novom snagom.

Prije obnove obećanja, molitvu krunice u kapeli sjemeništa predvodio je don Srećko Petrov, župnik župe sv. Jude i Tadeja s Bokanjca i ekonom Zadarske nadbiskupije. Nakon obnove svećeničkih obećanja, u dvorani sjemeništa dr. don Zdenko Dundović izlagao je o temi „Vizitacije zadarskih crkava 1517. godine - odnos mletačkih rektora i crkvene hijerarhije u Zadru".