ZADAR- Društvo arhitekata Zadra dobilo je još jedan posao od Grada Zadra da za 69 tisuća kuna bez PDV-a provede urbanističko-arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja prostora bivše vojarne Stjepana Radića.

Ukupna vrijednost tog natječaja je 1.2 milijuna kuna koliko je Odjel za EU fondove osigurao preko EU projekta Centra za mlade s aneksom Gradske knjižnice. To je jedna od posljednjih građevina iz kompleksa JNA kasarne koja će doživjeti svoju građevinsku preobrazbu i novu namjenu nakon zgrade i terena koje je sebi "zapasao" MUP za Prvu policijsku postaju i još jedan atraktivan prazan teren. Vlasnici cijelog prostora, površine 5.7 milijuna kuna, su  Ministarstvo obrane i Ministarstvo državne imovine.

- Ovim arhitektonskim natječajem želi se parterno urediti taj prostor koji ima jako puno različitih korisnika. Tražit će se zajedničko rješenje integralnog prometa u mirovanju, kazao je pročelnik za EU fondove Šime Erlić. To bi bio zadatak za taj natječaj za koji će program napraviti arhitektica koju namjerava angažirati Društvo arhitekata Zadra.

- Natječaj bi se trebao provesti do kraja ove godine. Izabrat će se najbolje idejno rješenje, a prvonagrađeni autori imat će zadatak izrade projektne dokumentacije do glavnog projekta, doznajemo od pročelnika Erlića.

Vojarna Stjepana Radića na Voštarnici posljednji je prostor kojim je JNA svojedobno "okupirala" Grad, a za koji ne postoji urbanistički plan uređenja. Na taj prostor, kao urbanu oazu, upozorili su iz Erlićevog ureda u suradnji s mlađim arhitektima kroz KvartArt (KvART) koji se održavao tri godine zaredom u lipnju.

Niz od tri takva događanja u osvojenom prostoru vojarne, nažalost, zbog korone otpada u lipanjskom terminu kada "lipe cvatu, sve je isto ko i lani". Nije isključeno da se skraćena verzija održi nakon ljeta, optimističan je Erlić. To što je dio prostora pretvoren u gradilište Centra za mlade, prema njegovim riječima nije problem.

- Prilagodit ćemo mi gradilište sebi, najavio je pročelnik najboljeg gradskog projekta.