Kad je u siječnju novinarka RTL-ove Potrage Danka Derifaj otkrila da je šef APN-a Krešimir Žunić, dok je bio zamjenik direktora te Agencije - jedan APN-ov stan (za manje od tisuću eura po kvadratu) kupio sebi i sinu, pa u svoju obranu rekao da ga je sram koliko nema - svi su bili šokirani.

Danas, četiri mjeseca kasnije, iz USKOK-a još nema nikakvih rezultata. Na upit RTL-ove Potrage USKOKU o slučaju Žunić rekli su da su izvidi tajni, pa sukladno zakonskim odrednicama ne mogu reći vrše li se ili ne.

Krešimir Žunić još uvijek je u posjedu stana kojeg je kupio svom sinu u trenutku kad je obnašao dužnost zamjenika direktora APN-a. Točno je da je smijenjen s mjesta vršitelja dužnosti direktora, no i dalje radi u APN-u.

S druge strane, mladi bračni par iz Zadra koji se javio na javni poziv za taj isti stan, i dalje su podstanari, iako im je nakon priloga u Potrazi u Ministarstvu graditeljstva obećana pomoć.

"Ministar je rekao da u bilo kojem trenutku možemo računati na Ministarstvo i njihovu pomoć, bila to pravna pomoć, bilo kakva, imamo njegovu podršku. Onda smo otišli u Zadar, bili smo puni elana da će se sad nešto dogoditi, međutim, nije se ništa dogodilo", rekao je za RTL Šime Brkljača, voditelj Radija 057 čija je priča dospjela u središte pozornosti nacionalnih medija i javnosti.

"Nakon povratka u Zadar, odlučili smo kontaktirati gradonačelnika Dukića, iz razloga što smo prvenstveno bili šokirani što nam se on nije javio. Očekivali smo neku solidarnost, ipak smo građani ovog grada, bez obzira što on nema neku veliku moć u ovoj situaciji. Prvi poziv je bio odbijen, na drugi poziv mom suprugu se javila tajnica gradonačelnika koja je bila izuzetno pristojna i rekla da će svakako naći mjesto u rasporedu idućeg tjedna. No, termin sastanka nikad nismo dobili", poručila je njegova supruga Lucija Tokić Brkljača.

Četiri mjeseca nakon nepravda učinjena mladom bračnom paru iz Zadra i dalje nije ispravljena.

Marko Žunić, kreditno nesposoban student, ali sin zamjenika direktora APN-a koji prodaje stan, bio je povoljniji kandidat na natječaju nego ova tročlana obitelj. Kako je bilo više nego očito da je cijela situacija nakaradna, Žunić je tada smijenjen s mjesta direktora brže nego ijedan dužnosnik ikada prije. Njegov nasljednik Dragan Hristov tada nam je rekao da će učiniti sve da se ova situacija ispravi.

"Zbog mene osobno i zbog svekolike javnosti jer ćemo morati promijeniti da se ne događaju ovakve stvari. Ja ne znam kako, ali sigurno ćemo napraviti da APN skine tu ljagu", kazao je početkom veljače direktor APN-a Dragan Hristov.

Lucija i Šime Brkljača su prije dva tjedna od Dragana Hristova dobili odgovor da je natječaj za stan bio regularan, te da oni nemaju nikakve pravne osnove da im se odobri taj ili bilo koji drugi stan od APN-a.

Danas, tri mjeseca nakon razgovora u kojem nam je Hristov obećao da će učiniti sve da skine ljagu s APN-a intervju s njim nismo uspjeli dobiti. Ovo je dio odgovora koji su primili Brkljače:

"APN ostaje pri svom stavu da je predmetni postupak dodjele stana za najam obavljen sukladno odredbama Javnog poziva za prikupljanje ponuda za najam stanova na lokaciji POS Zadar bez bitnih postupovnih i pravnih pogrešaka... Što je potvrđeno revizijskim mišljenjem interne revizije Ministarstva", napisao je u odgovoru Dragan Hristov iz APN-a.

Takav odgovor Hristova u potpunoj je suprotnosti s onim što nam je nakon ovog njegovog odgovora obitelji iz Zadra rekao njegov resorni ministar.

Predrag Štromar: "Pokrenuli smo našu internu reviziju, pozvali smo DORH, a onda i USKOK, zatim upravo traje smjena pomoćnika koji je bio isto u tom procesu."

Novinarka Potrage: "Pomoćnika?"

Predrag Štromar: "Da, koji je potpisivao, gospodina Punde, i prijavili smo procjenitelja za kojeg smo utvrdili da nije baš napravio procjenu onako kako je trebao napraviti."

Novinarka Potrage: "Aha, dakle, procjenitelja vrijednosti stana?"

Predrag Štromar: "Tako je, procjenitelja koji je procjenjivao vrijednost stana u Zadru."

Dakle, ono što govori ministar u potpunoj je suprotnosti s dopisom direktora APN-a Brkljačama, ne samo da interna revizija očito jest utvrdila nepravilnosti, nego su i tužili procjenitelja koji je omogućio Žuniću da kvadrat spornog stana plati još 200-njak eura jeftinije po četvornom metru nego što su ga plaćali ostali korisnici POS-a u državi.

Također, upravo je smijenjen i Željko Punda, predsjednik Povjerenstva koje je Žuniću dodijelilo stan.

Kada su novinari u veljači sve navedeno iznijeli u prostorijama APN-a i tražili izjavu od predsjednika Povjerenstva koje je dodijelilo Žuniću stan, njegovog kolege Željka Punde, optužio ih je za montiranje cijele situacije i odbio dati izjavu pred kamerom. Sada je upravo zbog toga smijenjen, kaže ministar, i obećava da to nije sve.

"Ja ću učiniti sve da se proces ponovi, naravno, nakon što USKOK utvrdi i nadam se da će to biti brzo, da ovaj proces nije bio pravno utemeljen, od USKOK-a to očekujem što prije,a to bi nam onda bio i razlog da se može dati otkaz i samom Žuniću", rekao je Štromar.

Brkljačama je to slaba utjeha, lažna obećanja već su im dana, poučeni iskustvom APN-u s pravom nemaju apsolutno nikakvog razloga vjerovati.

"Nakon svega ispada da su to sve prazne riječi, očito je ta revizija pokazala da je sve u redu, postavlja se pitanje što dalje činiti, očito ćemo dalje podnijeti kaznenu prijavu u ime obitelji, bez obzira koliko vremena, živaca i godina nas to koštalo", kazala je Lucija Tokić Brkljača.

Prema direktoru APN-a nisu utvrđene nepravilnosti pri dodjeli stana Žuniću, ministar Štromar govori potpuno suprotno i obećava pravdu, Krešimir Žunić i dalje je na državnoj plaći, a on i njegov sin vlasnici APN-ovog stana u Zadru. Nameće se pitanje tko je tu lud? Koliko rad USKOK-a uskoro ne urodi plodom, ludi ispadaju tek Lucija i Šime - koji to sasvim sigurno nisu.

Sigurno je tek da se ovakvim odnosom prema građanima Republike Hrvatske nadležne institucije svrstavaju na suprotnu stranu od vladavine prava.

Cijelu reportažu pogledajte na linku.