Zavjetna svetkovina Gospe od Zečeva svečano je proslavljena u ponedjeljak u Ninu, središnjem marijanskom svetištu Zadarske nadbiskupije i jednom od najstarijih Gospinih svetišta u Hrvatskoj. Večernje koncelebrirano slavlje na Višeslavovom trgu u središtu Nina predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Tisuće hodočasnika svih generacija iz cijele Zadarske nadbiskupije, među kojima i mnogi roditelji s djecom tijekom dana u Ninu bili su ohrabrujući znak ponovno oživljenoga zajedništva Crkve u slavlju euharistije. Misno slavlje počelo je procesijom nadbiskupa i deset svećenika koncelebranata s kipom Gospe od Zečeva iz župne crkve do vanjskoga oltara koji se nalazio ispred kipa Grgura Ninskog koji je bio obložen, a na njemu se nalazio križ s korpusom Raspetoga. Nadbiskup Puljić potaknuo je na zahvalnost Gospi za sva njena djela i zaštitu koje je pružila ljudima u osobnim životima i tijekom stoljeća u narodnoj povijesti Hrvata.

Nadbiskup je istaknuo da vjernici rado slave „Marijine svetkovine koje im donose milinu, radost i utjehu zbog molitvenog ozračja koje tamo vlada. I mi smo kao pobožni hodočasnici došli zahvaliti našoj Gospi od Zečeva za sve što je činila Zadarskoj nadbiskupiji i narodu u njegovoj dugoj povijesti" rekao je mons. Puljić, u zahvalnosti „za svjetlo dobrote koje nam je preko Marije zasjalo u svijetlim likovima tolikih žena i majki".

Potaknuo je na molitvu za obitelji, da očevi i majke budu dostojni roditeljskog poziva te da „budemo ispunjeni strahopoštovanjem pred Bogom, pred životom i pred vječnošću".

- Neka nas Marija ispuni strahopoštovanjem pred Bogom Stvoriteljem, Otkupiteljem, Bogom koji nam želi dobro - s kojim trebamo graditi našu domovinu i izgrađivati našu budućnost. Mariju nazivamo majkom našom jer ona majčinski osjeća dramu borbe dobra i zla, svjetla i tame, podržava naše molitve i naše pouzdanje. Ona je početak boljeg svijeta koji želimo graditi s njenim Sinom Isusom Kristom, rekao je nadbiskup Puljić.

Ovogodišnja svetkovina Gospa od Zečeva podudara se sa spomenom stote godišnjice od rođenja sv. Ivana Pavla II., pa je nadbiskup govorio o tom Velikom papi „koji je bio osobiti štovatelj Blažene Djevice Marije.

Nakon mise Gospin kip je u procesiji nadbiskupa i svećenika vraćen u župnu crkvu gdje je puk u osobnim molitvama i zahvalama Majci Božjoj iskazivao štovanje. Vjernici su obavljali zavjet oko čudotvornog Gospinog kipa koji je bio izložen iznad glavnog oltara u župnoj crkvi sv. Anselma.