Nakon priopćenja MODES-a i SDP-a, svoje obrazloženje zašto je napustila sjednicu Županijske skupštine poslala je i vijećnica Akcije mladih Marjana Botić. Prenosimo ga u cijelosti:

- Evo mog obrazloženja zašto upravo napuštam kvorum ove protuzakonite sjednice Županijske skupštine i zašto je ovo sve postalo formalno opravdavanje pljačke, uništavanja resursa, pogodovanja i svega negativnog što je HDZ neradom DORH-a i Sudova uveo kao normalno. Ali nije. Zato:

Kao nezavisna županijska vijećnica Akcije mladih od pobornice regionalne podjele na županije i jedne od sukreatorica Deklaracije o Zadarskoj županiji usvojenoj u Skupštini 2013. godine postala sam izričita zagovornica ukidanja Županija. Zašto? Na primjeru pomoći za novorođeno dijete koje je davala Županija i za koje čuo velik broj mladih obitelji koje su dobile dijete, pa pomoć na kraju nisu ni zatražili, uvjerila sam se kako Županije doista služe isključivo same sebi. Jer da nije tome tako Ured za odnose sa javnošću potrudio bi se da informacija o županijskoj pomoći za dijete bude dostupna u rodilištima, zatim kod pedijatara, u medijima... Ne - taj ured služio je i služi kako bi promovirao rad Župana i njihovih ureda.

Najveći dio proračuna same Županije troši se upravo na rad samih ureda, a zapravo bila bi potrebna samo dva ureda: Ured za pomorsko dobro i Ured za prostorno uređenje i komunalne poslove budući su svi drugi poslovi Županije u preklapanju - od Turističkih zajednica, do ureda općina, strukovnih udruženja, djelokruga ministarstva do sad poslovima državne uprave, pa po domovnicu idem u jedinicu regionalne samouprave umjesto u ured državne uprave. Pa nisam državljanka Zadarske županije nego valjda Republike Hrvatske. Dok je ne prodate i preustrojite u vaš kradeze d.o.o. Ako već niste pomoću ispostave DIP, APIS u privatnim vlasništvima privatnika tipa Bandić.

Ako to nije definicija (stranačkog) uhljebljivanja ne znam što bi bila? Ukidanjem Županija zaposleni bi se do mirovina mogli preusmjeriti na dislocirane poslove u resornim Ministarstvima u kojima postoji manjak zaposlenih, posebno na poslovima pripreme i apliciranja za sredstva iz EU fondova u čemu je Hrvatska sa svim županijama, agencijama, ministarstvima posljednja u EU. Sa njihovim odlaskom u mirovine jednostavno bi trebalo smanjivati broj zapravo nepotrebnih stranačkih, zapravo partijskih radnih mjesta.

Na ovoj Sjednici vidim kako se treba odlučiti gdje će sredstva od prodaje zgrade Poliklinike koja je navodno neki "kralj dobivanja državnih poticaja od održivih vrsta energije", usput i obiteljski vezan za ovu županiju, preusmjerio sa jedne državne stavke na ovu za kupnju zgrade Poliklinike na mjestu koje se više nikad ne može kupiti. Ali izgleda nemam brige: novci će opet otići nekom Pripuzu koji preko neke sestre, tetke... koja je u pogodnom uredu Ministra zadržava zgradu, a izgleda i sredstva preko prijatelja.

Tako i vašom voljom, kolegice i kolege vijećnici, novci od zgrade stare Poliklinike sigurno neće otići na kupovinu opreme za zadarsku bolnicu, za specijalizacije i bolji standard pacijenata kojima bi se smanjili višegodišnje liste čekanja koje su zdravstveni nonsens jer kad ti treba zdravstvena usluga trebaš je dobiti baš taj dan, a ne za godinu dvije i to dijagnostiku kao u slučajevima magnetske rezonance. Uglavnom kolegice i kolege vijećnici ponovo dižete ruku za pljačku vaših sugrađana. Kako vam se da?

Ako me budete pitali koja je to rodbina u Zadarskoj županiji mogla dati povlaštene informacije Kralju vjetra i/ili koji će to Pripuz preko nekog svog iz Ministarstva dobiti sredstva umjesto zadarske bolnice, to ne trebam ja otkrivati.

U normalnoj državi to bi radilo - državno odvjetništvo koje je u Hrvatskoj od općinskog (koje je u direktnoj interesnoj povezanosti sa gospodarskim subjektima koji dobivaju komunalne i druge poslove grada), do županijskog koje od kad je sa čela otišao čovjek koji nam se hvalio kako „uvijek pazi kad sjedi sa kriminalcima, tipa Sinovčić, da sjedi sa druge strane stola" ne radi ništa jer valjda imaju na tom stolu puno toga o svojima, do Državnog odvjetništva koje je u jednom trenutku za vrijeme Cvitana kad smo razgovarali u Zagrebu o lokalnoj situaciji počelo pokazivati naznake da će stvarno goniti kriminal. Niti par mjeseci nakon toga ta naznaka početka rada brzo je osujećena i DORH ni po službenoj, ni zakonskoj, ni moralnoj, ni po obavijesti, ni po tužbama i prijavama uglavnom UOPĆE NE ŠTITI INTERESE REPUBLIKE HRVATSKE.

Da tome nije tako Županijsko državno odvjetništvo istražilo bi zašto se HDZ ovom sinu načelnika Jasenica iz sredstava javnih vatrogasnih društava plaća visoka školarina na privatnim učilištima?

Je li zbog toga prije vatrogasne sezone smanjena opremljenost takvih vatrogasnih društava u našoj Županiji?

Budući da osim kolegama iz Kluba Akcije mladih i Mosta i još par kolegica i kolega iz oporbe ova pitanja ne znače ništa i dižu ruke ako treba za prodaju vlastite obitelji (nema veze, nadoknadi se to stranačkim beneficijama) moram vas obavijestiti kako ni ova klaunska sjednica nepotrebnog „regionalnog ustroja" nije čak ni zakonita jer nam opet ne javljate da se javno glasovanje mora bar vidjeti na funkciji „odgovori svima", a ne direkt kradezevoj predsjednici skupštine. Kojoj bi mi morali vjerovati i da ste tu i da nešto kao glasujete. Mailom. Koja smijurija. Službeno.

Pa službeno: odavno vam ništa ne vjerujem, osim da ste sposobni raditi protiv vlastitog naroda, zakona, morala, obitelji, vjere i svega ostaloga što je meni važno pa ovako na nezakonitoj Sjednici sudjelujem kratkim presjekom samo dijelova o radu Županijske skupštine Zadarske županije.

O tome da je u Gaženici korona počela prije skoro dvije godine pa možete pratiti učinke gospodarskog pustošenja, dovoljno sam sa kolegom vijećnikom Markom Pupićem Bakračom i kolegom saborskim zastupnikom Mirom Buljem govorila čak na tematskoj sjednici Saborskog odbora za promet i pomorstvo. Nadam se kako ćemo postići da se zapisnici tih događaja jednom čitaju. Na DORH-u. Kad bude radio svoj posao.

Marjana Botić