Iz PU zadarske izvijestili su javnost o rezultatima velike akcije sprječavanja i sankcioniranja najtežih prekršaja u prometu kao što su: alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisna uporaba mobitela.

U vikend akciju bio je uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, za nadzor brzine, testeri za droge i dr. Unatoč nedavnoj tragediji u Zadru rezultati su porazni. Policajci su kontrolirali ukupno 523 vozila i vozača, a poduzeli 262 represivne mjere. Čak 48 vozača prekoračilo je propisano ograničenje brzine.

Alkotestiran je 221 vozač, od kojih je njih 19 bilo pod utjecajem alkohola. U subotu oko 21:50 sati na DC-424 kod Babinduba policijski službenici su zaustavili 60-godišnjaka koji je upravljao Fiatom (ZD) pod utjecajem alkohola od 2,70 promila, što je najviša koncentracija alkohola utvrđena tijekom provođenja kontrole prometa tijekom vikenda. Vozač je isključen iz prometa, smješten u prostorije policije do otrežnjenja te je dana 17. svibnja uz optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Noćas u 00.25 sati na Benkovačkoj ulici u Zadru zatečen je 49-godišnjak kako upravlja osobnim automobilom Mercedes (ZD) pod utjecajem alkohola od 2,39 promila. Također je utvrđeno da vozač tom prilikom kod sebe nije imao vozačku dozvolu. Vozač je smješten u službene prostrije policije do otrježnjenja nakon čega je nad njim provedeno kriminalističko istraživanje. Tijekom jutra priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda uz Optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju od 14 dana, nakon čega je predan u Zatvor u Zadru.

U subotu u 01.00 sati u Ulici dr. Franje Tuđmana u Biogradu službenici su uočili 36-godišnjeg vozača Fiata (ZD). Utvrđeno je kako je vozilom upravljao za vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja vozilom "B" kategorije te je tom prilikom odbio podvrgnuti se ispitivanju ili liječničkom pregledu odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina.

Istog dana, u 23.45 sati u Ulici Kralja Dmitra Zvonimira u Zadru, policijski službenici su zaustavili 36-godišnjeg vozača kako upravlja osobnim automobilom Volkswagen Golf zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 0,90 promila. On se odbio podvrgnuti testiranje za droge, a utvrđeno je da je vozilom upravljao za vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja vozilom "B" kategorije.

Nešto kasnije, u Zadru u Ulici 72. Bojne VP, 23-godišnji vozač se nije zaustavio na znak policijskog službenika, već je ubrzao i nastavio vožnju. Ubrzo je sustignut i zaustavljen te je utvrđeno kako je upravljao automobilom BMW zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,67 promila.

U nedjelju u 01,29 sati u Ulici Obala kralja Tomislava policijski službenici su zaustavili 49-godišnjeg vozača kako upravlja osobnim automobilom Alfa Romeo (ZD) pod utjecajem alkohola od 2,20 promila.

Vozači su dovedeni u službene prostrije policije i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje, nakon čega su privedeni na Prekršajni odjel Općinskog suda uz Optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Sedam vozača zatečeno je za volanom bez položenog vozačkog ispita, a najmlađi među njima bio je također pod utjecajem alkohola.

U subotu u 02.00 sati u Sukošanu policajci su zaustavili 19-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim vozilom Opel zadarskih registarskih oznaka, prije stjecanja prava na upravljanje, te pod utjecajem alkohola od 0,74 promila. Bez vozačke dozvole u nedjelju u 10.10 sati na Putu Petrića u Zadru zaustavljen je i 23-godišnji vozač Mercedesa novogradiških registarskih oznaka. Vozački ispit nikad nije položio ni 59-godišnjak koji je za volanom Toyote (ZD) zatečen u nedjelju u 15.10 sati na Obali kralja Tomislava. Vozači su isključeni iz prometa te sankcionirani sukladno Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa.

Tijekom provođenja pojačanih aktivnosti u prometu, policijski službenici su zbog sumnje na bitne tehničke neispravnosti, odnosno preinake vozila, privremeno oduzeli 10 osobnih vozila, od čega je jedan motocikl i šest osobnih automobila jutros "palo" na izvanrednom tehničkom pregledu, dok će ostala 3 biti pregledana u ostatku dana.

Za vikend se dogodilo ukupno 7 prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena, a iz prometa je isključeno ukupno 26 vozača. Deset vozila bilo je bez tehničkog pregleda i registracije, jedan vozač je upravljao u vrijeme zabrane upravljanja, 11 ih je nepropisno pretjecalo, osam ih je vozilo krivom stranom jednosmjerne ulice, 38 bez zaštitnog pojasa, 26 s mobitelom u rukama, dok 38 vozača nije poštivalo prometni znak.