U povodu 75. obljetnice stradanja Hrvata na Bleiburgu i Križnom putu, na Gradskom groblju Zadar danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule. Pijetet prema žrtvama koje su stradale u austrijskom polju na završetku Drugog svjetskog rata odali su predstavnici brojnih braniteljskih udruga, Grada Zadra, Zadarske županije i drugih gradova i općina.

Uoči današnje mise za žrtve Blaiburga izraz potpore kardinalu Vinku Puljiću uputio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

- Brojni „duhovi još se nisu razoružali", a to se može čuti na radio postajama i čitati na brojnim portalima ovih dana, pa se tvrdi da je „Bleiburg izmišljotina", „da žrtava tamo nije ni bilo", te da je „za to kriva Katolička Crkva". Tako su punih pedeset godina zborili „drugovi iz komiteta" i vjerovali svojim „izmišljotinama". Svima koji to i danas ponavljaju rekao bih neka upitaju „legendu našeg nogometa", gospodina Ćira Blaževića gdje je i od koga nastradao njegov pokojni otac, ako ne vjeruje onim brojnim masovnim grobnicama diljem Slovenije, Hrvatske i BiH. A mogao bi im i ja ispričati sjećanja moga pokojnog oca koji je prošao križni put od Bleiburga do Pločam naveo je mons. Puljić.

Pokolj u Bleiburgu dogodio se 15. svibnja 1945., kada su se pripadnici poražene fašističke vojske i civili počeli povlačiti prema Britanskoj vojsci u stahu od partizanske odmazde. Britanci su odbili prihvatiti predaju oružanih snaga NDH i naredili da se moraju predati Jugoslavenskoj armiji. Desetak tisuća zarobljenika Britanci su privremeno smjestili u logor, predali ih Jugoslavenskoj armiji, a oni su, ovisno o izvoru koji prikazuje događanja, ili smaknuti mitraljeskom vatrom na taj dan, ili su pripadnici ustaških i njemačkih postrojbi pogubljeni nakon prijekog suda, dok su civili pušteni kućama, kako navode drugi izvori.