Zadarski župan Božidar Longin poslao je priopćenje u kojem reagira na SDP-ove tvrdnje na današnjoj konferenciji za medije. Podsjetimo, glavna tema sazvane "presice" bila je zgrada u Biogradu na Moru. Županijski SDP izrazio je sumnju u adekvatnost nekretnine i okolnog prostora za lokaciju nove škole te zatražio projektantsku ocjenu usklađenosti s normama, procjenu ureda za prostorno uređenje o prenamjeni prostora, studiju izvodljivosti i plan evakuacije djece.

Reakciju župana Božidara Longina prenosimo u cijelosti:

- Paušalni pristup, potvrdilo se i u ovom slučaju, za posljedicu ima donošenje krivih zaključaka. Zbog površnog čitanja dostavljenih materijala vijećnici SDP-a zabili su tipični politički autogol. Naime, uopće se ne radi se o izgradnji nove škole, nego o prostoru u kojem će se provoditi praktikum za tri strukovna programa iz sektora strojarstva. 

Ovu ideju podržale su stručne službe, jedinice lokalne samouprave, a pismenu preporuku za kupnju zgrade dobili smo i od resornog ministarstva koje je upravo spomenutu zgradu naznačilo kao idealno rješenje za kvalitetno provođenje obrazovnih programa. Također, važno je istaknuti da su ravnatelj škole i nastavnici inicirali ovu ideju te iskazali interes za taj prostor smatrajući ga adekvatnim za izvođenje praktične nastave. 

Ovaj projekt od interesa je za razvoj škole i deficitarnih zanimanja u brodogradnji jer Srednja škola u Biogradu jedina u Republici Hrvatskoj školuje učenike za zanimanja brodograditelj i brodograditelj nemetalnih brodova. Smatram da je ulaganje u školstvo najbolja investicija jer gospodarstvo ne može biti uspješno bez konkurentne radne snage, a u ovom slučaju javni novac ulaže se u svrhu razvoja strukovnog obrazovanja u deficitarnim zanimanjima.

Ako vijećnici SDP-a to ne znaju, onda ćemo ih podsjetiti da učenici u strukovnim zanimanjima nemaju samo teoretsku učioničku nastavu, nego i praktičnu koja se održava ili u samoj školi, ili kod nekog obrtnika. Kupnjom spomenute zgrade već tijekom iduće školske godine učenici će praktičnu nastavu obavljati u njoj, jer je objekt rađen kao poslovni prostor u kojem se mogu servisirati i proizvoditi plovila. Nadalje, važno je napomenuti da iznosom od oko pet milijuna kuna ne bi bilo moguće kupiti građevinsko zemljište te potom izgraditi i opremiti učenički praktikum površine oko 700 m2.

Kao župan mogu reći da mi je dužnost brinuti o svakoj školi i cilj nam je da svi učenici u Zadarskoj županiji imaju najkvalitetnije moguće uvjete za školovanje. Ponosan sam što ćemo ovim projektom u Srednjoj školi Biograd na moru stvoriti optimalne uvjete za rad naših učenika i nastavnika. Kao što sam ponosan i na dva Regionalna centra kompetentnosti koje kao županija imamo i kroz čiju ćemo realizaciju dobiti više od 100 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj našeg srednjeg strukovnog obrazovanja.

Ulaganje u školstvo je ulaganje u ljude. Stvaranje novih, boljih uvjeta za obrazovanje ne bi trebalo biti kritizirano pa niti u dnevno-političke svrhe. Biti protiv odluke kojom se potiče i osigurava razvoj Srednje škole Biograd na moru znači biti protiv Grada Biograda, protiv biogradskog kraja i protiv škole, protiv interesa sadašnjih i budućih učenika te njihovih obitelji, ističe zadarski župan u svom priopćenju.