U potrazi ishoda prodaje hotela "Kanjon Zrmanje" u Obrovcu, čija je cijena pala sa 6 milijuna na svega 1 kunu, doznali smo kako je tu javnu dražbu zaustavila korona.

Dva dana prije nego što je trebalo krenuti nadmetanje zainteresiranih kupaca, Financijskoj agenciji je iz Ministarstva pravosuđa stigla obavijest kako se, nastavno na mjere Vlade za prevenciju i suzbijanje epidemije novim koronavirusom, privremeno odgađaju sve elektroničke javne dražbe, osim onih kojima je nadmetanje bilo u tijeku na dan 24. ožujka.

- Obzirom na nastupanje gore navedenih izvanrednih okolnosti, sukladno navedenoj obavijesti započeta elektronička javna dražba na koju se odnosi Vaš upit je odgođena i objavljen Poziv na sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi stavljen je izvan snage te će po prestanku izvanrednih okolnosti biti ponovno objavljen pod istim uvjetima prodaje. Ujedno Vas obavještavamo kako Fina još ne raspolaže informacijom o nastavku odgođenih elektroničkih javnih dražbi. U odnosu na dražbe koje su odgođene zbog epidemije koronavirusom, svi objavljeni Pozivi na sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi koji su stavljeni izvan snage bit će ponovno objavljeni pod istim uvjetima prodaje po prestanku izvanrednih okolnosti koji će biti utvrđen odlukom nadležnih tijela. U slučaju da zaprimimo drugačiju obavijest nadležnog tijela, Fina će postupiti sukladno zaprimljenoj obavijesti, odgovor je na naš upit. U doba kada se građane preusmjerava na elektronički rad od doma, ostaje nejasno kakve su to opasnosti koje bi za širenje zaraze mogla predstavljati e-dražba. Iz kojih je razloga takva odluka donesena, zatražili smo objašnjenje iz Ministarstva čiji ćemo odgovor objaviti čim pristigne.

Podsjetimo, hotel "Kanjon Zrmanje" nije u funkciji otkako je 2017. godine proglašen stečaj nad njegovim vlasnikom, tvrtkom "Zrmanja Velebit". Prema procjeni zadarskog sudskog vještaka Marina Beverina, ukupna vrijednost nekretnine površine 1.193 m2 iznosi 6.270.000 kuna.

Nakon što u prva tri kruga javne dražbe nije bilo zainteresiranih kupaca, početna cijena licitacije za hotelski kompleks u Obrovcu pala je na svega jednu kunu, a svoje sudjelovanje tada su najavili i iz samog Grada Obrovca. Od gradonačelnika Ante Župana smo zatražili potvrdu, no već se tri tjedna ne odaziva na naše pozive.