Nakon što je predsjednica Županijske skupštine Nevenka Marinović odbila prijedlog SDP-a i DSU-a za promjenom lokacije sjednice kako bi se ona mogla održati uživo, a iz razloga što broj osoba premašuje propisanih 40, medijima se obratila predsjednica Županijske organizacije SDP-a Renata Sabljar Dračevac.

- Smeta nam što je razvidno da će se sjednica održati elektronski, dok su u isto vrijeme otvoreni ugostiteljski objekti, škole, trgovački centri, održavaju se mise, a Capak je rekao da u slučaju izbora čak i oni koji su u samoizolaciji mogu samo s maskom izaći na birališta. Kome se mi rugamo u ovoj cijeloj parodiji? Istu smo situaciju imali jučer na Gradskom vijeću, a jutros u Biogradu.

Upravo je Biograd bio glavna tema ostatka konferencije za medije na Trgu pet bunara.

- U zadnje vrijeme sve je vezano za Biograd. Imali smo bolnicu i doktora koji je sedam dana operirao s Covidom. Puno problema ima u tom Biogradu. Na dnevnom redu Županijske skupštine je davanje suglasnosti školi u Biogradu za podizanje kredita i kupnju nekretnine, za što bi Županija služila kao jamac. Ne možemo prihvatiti ovakav projekt, radi se o novim Mocirama. Ovo je novac građana koji se ne može bacati na ovakav način. Oni žele kupiti zgradu koja je rađena kao uredski prostor i u nju staviti obrazovnu ustanovu. Zgrada košta 4.6 milijuna kuna, a vještak je vrijednost procijenio na temelju komparacije sa zgradama u Zagrebu. Nije upisana u katastar, lokacija je u K2 području, što je komunalno-servisna zona. Prostornim planom Biograda predviđeno je da se nova škola napravi kraj stare u D3 prostoru, gdje već postoji zemljište za to, poručila je Sabljar Dračevac izražavajući sumnje u adekvatnost nekretnine i okolnog prostora za lokaciju nove škole.

SDP stoga traži projektantsku ocjenu usklađenosti s normama, procjenu ureda za prostorno uređenje o prenamjeni prostora, studiju izvodljivosti i plan evakuacije djece.

- Zgrada je u visokoj fazi izgradnje, za dovršetak treba još 500 tisuća kuna. U sklopu postojeće škole postoji prostrani teren na kojem se za ovih 5 milijuna kuna može izgraditi adekvatna zgrada. Ovaj objekt je već 5 godina na tržištu i nitko se nije odlučio kupiti ga. Sada na brzinu kupujemo taj objekt, koji nam ne odgovara, i to od privatne firme (op. a. GO-TEK Čakovec) po cijeni koja je bila prije koronakrize. Ovakva cijena za nešto što čovjek ne može prodati pet godina?! Ovdje stvarno nešto nije u redu. Odluka se ne smije donijeti, poručila je Sabljar Dračevac.

Županijski vijećnici neće bojkotirati sjednicu kao što su to napravili njihove stranačke kolege iz Gradskog vijeća.

- Ako dođemo pred zgradu, neće se evidentirati ovo što smo rekli. Moramo ih zatrpavati mailovima, a ja vjerujem da kod njih još postoji razum i da će povući sjednicu. Ovo je lov u mutnome u trenutku kada smo na granici. Ovo je prestrašno, radi se o našoj djeci, a oni je žele staviti u tu zgradu. Za mene je najdogovorniji župan Božidar Longin koji je ovo dozvolio, poručila je predsjednica ŽO SDP-a.