Popis dobitnika priznanja "Zadarsko bijelo srce" izazvao je niz reakcija. Jedne su nam stigle u obliku anonimnog pisma, dok druge predstavljaju javne komentare potpisanih čitatelja koji upozoravaju kako za brojne medicinske sestre i tehničare ova lista predstavlja pljusku za Svjetski dan sestrinstva.

"Ima tu još prostora za sestre koje su zaslužile dobiti bijelo srce", "I sestre iz školske medicine cijelo su vrijeme radile na epidemiologiji", "Šteta što tu nema sestara koje rade u ambulantama opće medicine. I one rade Sizifov posao", "Bilo bi lijepo dati zahvalu svim sestrama u primarnoj zdravstvenoj medicini rada. Vjerujte, nije ni njima bilo lako, pa evo i njima jedno veliko srce", samo su neki od komentara.

Iako se na listi nalaze čak 194 imena, tek nekolicina ih je s Objedinjenog hitnog bolničkog prijema koji se također nalazio na prvoj crti obrane od koronavirusa. Jedan od primjera koji to dokazuju je slučaj pacijenta iz Udbine koji je ušetao na hitni prijem, gdje ga je zbrinulo osoblje, slabije zaštićeno nego na COVID odjelima. Čitatelji nas mole da ne zaboravimo ni na sve medicinske sestre i tehničare koji rade u javnim i privatnim ustanovama, poput domova za starije.

Svi oni morali su se suočiti sa strahom od nepoznatog virusa i ne pokazivati ga pred pacijentima, dok su se doma vraćali s povećanim stresom i bojazni da su s posla donijeli virus koji bi mogao ugroziti njihove voljene. Stoga se ovim putem zahvaljujemo svima koji su se, nažalost, za svoj dan osjećali izostavljenima i zaboravljenima.