Iz Ministarstva pomorstva, koje je nadležno za pomorsko dobro, nismo dobili odgovor na pitanje radi li se u slučaju Punte Radman u Petrčanima o sanaciji ili gradnji plaže. Na naš izravan upit oni su, nakon što smo ih dva puta podsjećali, jučer napokon proslijedili dio odgovora:

"Lučka kapetanija Zadar je obavila očevid predmetnih radova na pomorskom dobru te je utvrđeno da je investitor Grad Zadar, te da se radovi obavljaju temeljem čl. 10 Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Radovi se rade sukladno projektu koji je izrađen na osnovi Pravilnika o jednostavnim gradnjama. Isti zapisnik sa privitcima će biti dostavljen i građevinskoj inspekciji na eventualno postupanje iz njihove nadležnosti.", informacija je koja se mogla dobiti iz resornog Ministarstva.

Nije nimalo čudno što je članica Vijeća Mjesnog odbora Silvana Štokan izrazila svoje razočaranje ponašanjem državnih službi u zaštiti pomorskog dobra. Na naš upit tko ga štiti, iz Ministarstva pomorstva iz kojeg su svojedobno u zadarskom slučaju štitili privatnost onih koji su ga devastirali, također nismo dobili odgovor. Nisu nam odgovorili niti kakva je procedura za ovakav zahvat na pomorskom dobru.

U svakom slučaju zamućeno je more ispred Punte Radman. Grad Zadar, a još manje MO Petrčane kako piše na tom projektu, nije investitor, već skupina vlasnika apartmana koji su taj zahvat skupili 170 tisuća kuna. Njih je okupio investitor Mladen Ninčević preko svoje obiteljske firme koja je projektirala i izvodi radove. Gradonačelnik Branko Dukić, kako su nam napisali iz Ureda gradonačelnika, dao je samo usmenu suglasnost da se radovi izvode.

A oni su građevinski, a ne sanacijski što dokazuje i sam projekt, pa je informacija o tome da Grad nije imao u planu i novac za održavanje te tzv. plaže, zapravo neistinita. Na projektu Mreže piše da je investitor Grad Zadar. Koji drugi dokument su mogli dobiti inpektori Lučke kaptenije o tome da je Grad Zadar investitor ako je Dukić dao usmeno odobrenje?

Radi li se o gradnji ili sanaciji postojećeg, pitanje je za građevinsku inspekciju ukoliko je po proslijeđenom zapisniku Lučke kapetanije našla za shodnim izaći na teren.

Uređenje prirodne obale Punte Radman i do sada je bila meta privatnih investitora, a nikada plan uređenja i održavanja pomorskog dobra Grada Zadra. Zato se i događaju ovakvi "poduzetni" zahvati za koje je Grad Zadar formalno odgovoran. Najnoviji se izvodi u dužini od 56 metara i širini od šest metara u kojoj će se nasuti more oblutkom, tako piše u projektu koji je poslan 20. travnja MO Petrčane u kojem je dvoje članova Vijeća bilo za, Štokan protiv, a dvojica nisu ni došli na sjednicu. Svejedno, gradonačelniku Dukić to je bio temeljac da kaže - može.