ZADAR- Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković danas je bio zatečen novinarskim upitom hoće li Županija kao osnivač pozvati zdravstvenu inspekciju u Ortopedsku bolnicu Biograd. Za politiku to je očito završena priča, ali ne i za novinare koji ih podsjećaju.

Prema riječima Vickovića, zbog izbijanja zaraze u toj bolnici, u Zadar je došao ministar zdravstva Vili Beroš. Ali  zna se kako on nije poslao inspekciju koja je jedina kompetentna da ustvrdi propuste u toj zdravstvenoj ustanovi. Prema neslužbenim izvorima, politika je taj vrući krumpir htjela prebaciti na policiju i pravosuđe kao što je to napravljeno u slučaju Doma za starije osobe u Splitu. Upravo te dvije ustanove, mnogi su prepoznali kao isti model najslabije karike u ovoj korona krizi.

Ona je ušla u svoju kontradikciju - najnoviji slogan Ostanite odgovorni upućen je građanima, a političari su još jednom pokazali da za njih odgovornost ne postoji. Pitanje odgovornosti odgovorne osobe biogradske bolnice, a to je značilo "pedagošku" smjenu ravnatelja Andrije Marcelića, također je, kao u slučaju splitskog doma, izokrenuto u svom odgovoru - ne može se sada utvrditi tko je kriv. Krivica i odgovornost nisu isto. Pa je prema ministru Berošu, kriva ispala korona. Ravnatelj biogradske bolnice, kada je doveden pred novinare, također je odbijao odgovornost i to s gnušanjem.

Da ipak postoje ljudi s moralnim osjećajem odgovornosti pokazao je ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović. On je zbog velikih propusta u bolničkom COVID sustavu iz kojeg se proširila zaraza, zatražio svoje razrješenje, a prije toga provođenje unutrašnjeg nadzora. Od tog osjeća operirani su uhljebi koji političkim putem zasjednu na ravnateljska mjesta, ne želeći potpisati odgovornost u situaciji  koja pokaže da su joj očito nedorasli.