Za koji dan bit će potpisan ugovor o financiranju uređenja prve faze Ulice Franje Tuđmana, projekta čija je vrijednost procijenjena na 35 milijuna kuna, a koji će se pokriti iz ITU programa udjelom od 26.7 milijuna kuna.

- Ostatak će financirati Grad Zadar. Rok je dvije godine od dana kada potpišemo ugovor. Odluku o financiranju smo dobili u ožujku iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova iz kojeg će za koji dan poslati nam ugovor o financiranju, doznajemo od Šime Erlića, pročelnika Odjela za EU fondove koji taj dugo čekani projekt proširenja Tuđmanove priprema zajedno s Odjelom za graditeljstvo.

Uz raskrižje Tuđmanove i Ul Josipa bana jelačića bit će ugrađen dio sustava za upravljenje prometom.

- Krajem ove godine trebali bi započeti radovi na uređenju Ulice Franje Tuđmana na trasi od crkve sv. Ivana do raskrižja s Ulicom Josipa bana Jelačića koje će se također rekonstruirati, najavio je pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap.

On nam je pojasnio kako je zbog EU standarda tzv. pametnog prometa ITS koje zahtijeva financijer, morala mijenjati postojeća građevinska dozvola. U projekt proširenja te prometnice na četiri trake trebalo je uvrstiti biciklističku stazu, traku za prioritetni javni promet, sustav kontrole prometa..., navodi Kasap. U tijeku je izrada geodetskog elaborata za tu trasu nakon čega će se, prema Kasapovim riječima, znati koliko i od koga Grad treba otkupiti zemljišta.

Širenje prometnice od crkve sv. Ivana, projektom je planirano na toj strani uz trgovački centar Relja. Od raskrižja s Put Stanova širenje će ići na stranu prostora namijenjenog za sveučilišni kampus.

Geodetski elaborat za Grad izrađuje Luniko inženjering koji je pozvao 15. svibnja vlasnike čestica uz projektnu trasu prve dionice Tuđmanove na javni uvid. Na osnovu tog elaborata mijenja se lokacijska dozvola, a te će promjene Gin Company unijeti u glavni projekt za dobivanje izmjena građevinske dozvole. Sve to mora biti gotovo do listopada kada se planira natječaj za izvođača radova, najavio je pročelnik Kasap.