Zadarski ugostitelji pripremaju se za otvorenje u ponedjeljak, čemu svjedoče brojne radne akcije koje smo jutros zabilježili u centru grada.
Nakon što su prvi u Hrvatskoj odlukom županijskog Stožera civilne zaštite zatvorili vrata, svojim se mušterijama mogu vratiti nakon punih 55 dana. No, ipak neće svi iskoristiti tu mogućnost odmah prvi dan.
– Moramo shvatiti da to nije natjecanje tko će prvi otvoriti, to je jedna ozbiljna stvar. Mjere kojih se moramo pridržavati dobili smo tek u četvrtak popodne. Bilo je svakakvih neosnovanih nagađanja, poput postavljanja pleksiglasa između stolova. Moguće je da su neki, u želji da zaštite sebe i svoje goste, naručivali nepotrebne proizvode, koji su u dobroj namjeri na vrijeme ponuđeni i od strane proizvođača. No, upozoravali smo ih da ne nasjedaju na priče i da budu strpljivi, ali teško je biti strpljiv u ovakvim situacijama. Ljudi žele otvoriti, a zaposlenici vratiti se na posao. No, ugostitelji će sami procijeniti kada će otvoriti. Restorani neće svi odmah jer nema turista i sezone, pa nema ni potrebe da srljaju, dok će kafići u narednih par dana gotovo svi otvoriti, pogotovo oni u Gradu, rekao nam je predsjednik Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori Zadar, Robert Kovačević koji svoj Brazil neće otvoriti odmah u ponedjeljak, već će tada rješavati nabavu robe i pripremati kafić sukladno novim epidemiološkim preporukama.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo propisao je ograničenje broja gostiju kroz međusobnu udaljenost stolova od 1.5 metra kao i posebnu organizaciju rada.
– Nema univerzalnog odgovora na pitanje hoće li upute biti teško provesti u praksi, sve ovisi o veličini objekta, terase i slično. Mi ih pozdravljamo i mislimo da su dobro napravljene, te se nadamo se da ih neće biti potrebe postrožavati, već da će popuštati s vremenom, ističe Kovačević.
Predstavnik zadarskih ugostitelja pohvalio je mjere Države i Grada Zadra za pomoć ugostiteljima.
– Država nam je izašla ususret i puno pomogla oko spašavanje radnih mjesta, a što se tiče Grada, s njima uvijek imamo komunikaciju i suradnju. Donesena je nova odluka za svibanj, kojom ćemo opuštenije ući u sve ovo, znajući da nam račun neće sjesti odmah za vrat. Nama je u interesu da ih plaćamo jer to znači da radimo i zarađujemo. Svakako, drago nam je da ne idu s represijom, već nas razumiju, ističe Kovačević.
U pogledu nadolazeće turističke sezone nije optimističan.
– Ne znam s čim bi usporedio ovu situaciju. Izgleda mi kao da sezona završava i ulazimo u zimski period, a s druge strane podsjeća me na dane kada nije bilo ovakvog turizma, Ryanaira i kada je sezona počinjala tek u srpnju. Ovo je kao neko putovanje kroz vrijeme, opet smo se našli u situacijama za kakve smo mislili da se neće ponavljati. Dolazi ljeto i to nam psihološki olakšava cijelu situaciju. No, financijski, mislim da će biti vrlo teško. I kada bi imali normalan broj stolova i ne bi bilo epidemioloških mjera, potrošnja bi bila manja. Zbog nedostatka letova neće biti ista fluktuacija ljudi, oni su nam značili novih desetaka tisuća ljudi svakodnevno u Gradu. Sada će se najvjerojatnije ponavljati isti ljudi, koji naravno ne mogu trošiti jednako svaki dan. Takvo nešto nije ni moguće očekivati s obzirom na to da su mnogima smanjene plaće, a neki su završili na burzi. Bit će teško, ali snaći ćemo se i prilagoditi. Situacija se stalno mijenja. Moguće je da će virus ubrzo nestati ili će biti pronađeno cjepivo. Svi živimo za taj dan kada ćemo se vratiti u normalu, a ugostiteljska usluga vraćena je da se svi skupa osjećamo normalnije. Ljudi su željni šetnje i ispijanja kave. Vjerujem da će biti bolja atmosfera u Gradu kad se otvore objekti i terase zažive, poručuje Kovačević.