Općina Sv. Filip i Jakov dobila je sredstva iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za sanaciju obalnog pojasa lučice "Kontov mul" izgrađene prije stotinjak godina i na kojoj do sada nije bilo sanacijskih zahvata.

"Prva faza sanacije iznosi milijun i sto tisuća kuna od čega ministarstvo sufinancira s 400.000 kuna", rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

U projektu se navodi da će se sanacijskim zahvatom postići veliko poboljšanje postojećeg stanja u kvalitativnom smislu jer će omogućiti dobar pristup obalnom pojasu - moru i kvalitetniju uporabu povećanjem priveza za manje brodice. Pri odabiru projektnog rješenja nastojalo se u najvećoj mogućoj mjeri poštovati gabarite i položaj postojećih objekata kao i specifična obilježja i značaj takvog objekta.

"U ispitivanjima terena utvrdilo se da Kontov mul iznutra nalazi na stijeni prekrivenoj s 400 kubika mulja koji će se prvom fazom ovog projekta ispumpati dok će se unutarnja strana bazena dimenzija oko 110 metara nadograditi s potpornim zidom jer je ustanovljeno da se stara konstrukcija lagano urušava. Također, u troškovniku je predviđena i sanacija vanjskog kamena te oštečene puzalice", rekao je Pelicarić.

Pošto se na Kontovom mulu tijekom ljetnih mjeseci održava veliki broj vaterpolskih utakmica, škola plivanja te treninzi vaterpola kluba "Gusar" u drugoj fazi projekta očekuje se postavljanje rasvjete te produbljivanje stijene na dnu bazena da bi se postigla optimalna dubina od dva metra, a preduvjet za to je upravo saniranje vanjskih i unutarnjih zidova. Radovi na prvoj fazi ovog projekta trebali bi započeti kroz mjesec dana.

"Kuntov mul je oduvijek bio centralno mjesto filipjanskog vaterpola te jedan od zaštitnih znakova mjesta Sv. Filip i Jakov i kao štu su i prije drugi imali na umu dok su ga gradili, tako i Općina Sv. Filip i Jakov trenutno u ovom projektu gleda dosta unaprijed te smo mišljenja da će ova sanacija pridonijeti očuvanju naše kulturne i sportske baštine u budućnosti, a nadam se da će obnova pridonijeti i njegovom još većem društvenom značaju", zaključio je Pelicarić.