Zadarski prijevoznici u povremenom prijevozu putnika (turizam) sutra će se od 11:30 do 13 sati priključiti mirnom prosvjedu, koji je na inicijativu autobusnih prijevoznika u povremenom prijevozu planiran u isto vrijeme, u svim većim gradovima Republike Hrvatske. Okupljeni prijevoznici, vozilima će u tom vremenu mirno prosvjedovati vožnjom od velikog parkinga iznad dvorane Krešimira Ćosića na Višnjiku, preko Poluotoka, i natrag na Višnjik.

- Dosadašnja problematika rada prijevoznika u povremenom prijevozu putnika (turizam), dodatno je zakomplicirana pojavom COVIDa-19 i zabranama vezanim uz sprječavanje širenja zaraze, istovremeno bez adekvatne podrške države i nadležnih, izvijestio je zadarski koordinator prosvjeda Jure Meštrović.

Unatoč postojanju nekoliko većih prijevozničkih firmi u Hrvatskoj, ipak glavninu poslova u prijevozu putnika odrađuju mali poduzetnici. To se prije svega odnosi na turizam (putovanje turističkih grupa u zemlji i inozemstvu ), jednodnevne izlete, kongrese, đačke ekskurzije, prijevoz sportskih klubova, kulturno-umjetničkih društava, vjerskih udruga, grupa građana i sl. Glavnina prihoda ostvaruje se u razdoblju od travnja do listopada, kada dolazi do akumulacije kapitala, koja im pomaže da se prebrodi sušni zimski period.

Već sredinom siječnja prijevoznici koji voze turiste s azijskog tržišta ostaju bez dogovorenih poslova. Odlukom Ministarstva odgoja i obrazovanja potom se zabranjuju sve đačke ekskurzije u Italiju, a onda u sve susjedne zemlje. Naposljetku odlukom Stožera civilne zaštite obustavlja se svaka djelatnost koja nije nužna za život pa se time i parkiraju svi autobusi.

Najveći teret u ovom trenutku su radnici i obveze prema leasing društvima - ako i dobiju moratorij, ostaju im kamate od 5.000 kuna po autobusu, kojega nemaju iz čega pokriti. Zbog toga se traži kompletno zamrzavanje svih leasinga na godinu dana (bez plaćanja kamata i glavnice), odobravanje kreditnih linija za obrtna sredstava s niskim kamatama i počekom otplate od godine dana,
odgoda registriranja vozila do prekida zabrane kretanja odnosno do početka poslovanja, budući da s prvim izlaskom na cestu sva vozila moraju biti uredno registrirana prema svim zakonskim propisima.