Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za održavanja vjenčanja i sprovoda, a radi zaštite zdravlja svih sudionika.

Prilikom održavanja vjenčanja, radi zaštite zdravlja svih sudionika, preporuča se sljedeće:

Organizacija

Vjenčanja se održavaju isključivo u krugu obitelji, svjedoka, predstavnika službene osobe te predstavnika vjerske zajednice.

Sudjelovanje članova obitelji

Zbog sprječavanja širenja infekcije broj osoba na vjenčanju ovisi o mogućnosti održavanja razmaka od 1,5 metra među sudionicima.
Niti jedan sudionik ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti imati simptome akutne respiratorne infekcije.

Fizička distanca

Potrebno je održavati fizičku distancu među osobama od 1,5 metra u prostoru gdje se odvija službeni dio ceremonije vjenčanja.
Održavanje fizičkog razmaka posebno je važno radi zaštite zdravlja osoba koje pripadaju osjetljivim skupinama.

Pridržavati se svih općih i higijenskih mjera

Maske za lice

Preporuča se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice te druga pokrivala koja prekrivaju usta i nos.
Upute o pravilnom korištenju maski dostupne su ovdje.

Zbog povećanog rizika prijenosa virusa na mjestima gdje se obitelji i zajednice okupljaju nakon smrti voljene osobe, snažno se savjetuje pridržavanje ovih preporuka radi zaštite obitelji preminule osobe i pogrebnika.

Imajući na umu važnost održavanja pogreba i ispraćaja pokojnika, a u svrhu smanjenja širenja infekcije, posebno zaštite imunokomprimitiranih osoba te osoba s kroničnim bolestima i starije životne dobi koji su u riziku za razvoj teškog oblika bolesti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je detaljne preporuke.

Pogrebnici i oni koji organiziraju pogreb, posljednji ispraćaj, polaganje urne, trebaju se pridržavati sljedećih savjeta:

Pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne održava se isključivo u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice

Ograničiti broj ožalošćenih koji prisustvuju pogrebu, posljednjem ispraćaju i polaganju urne na način da se može održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca.
Dopušta se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća.

Obavijest o smrti (osmrtnica) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne.

Posljednji ispraćaj hrvatskih branitelja održavaju se uz odavanje vojnih počasti uz pridržavanje ovdje navedenih mjera.

Pogrebu, posljednjem ispraćaju, polaganju urni ne smiju prisustvovati osobe sa povišenom tjelesnom temperaturom i simptomima akutne respiratorne infekcije.

Potrebno je pridržavati se općih higijenskih mjera:

Osigurati dostupnost tople vode, sapuna i jednokratnih papirnatih ručnika u toaletima te postaviti na ulaze u prostorije sredstva za dezinfekciju ruku.
Osigurati dovoljan vremenski razmak između pogreba da se mogu provesti sve mjere čišćenja i dezinfekcija prostorija nakon svakog pogreba, posebno uzimajući u obzir često dodirivane predmete i površine.
Osigurati da se prostorije redovno prozračuju.
Ako je moguće, osigurati da postoje odvojen ulaz i izlaz kako bi se smanjila mogućnost bliskog. kontakta osoba koje ulaze i koje izlaze iz prostorije za ispraćaj.
U zatvorenim prostorima preporuča se nošenje maski za lice ili medicinskih maski.
Izbjegavati izražavanje sućuti uobičajenim kondoliranjem.

Ožalošćene osobe i predstavnici vjerskih zajednica trebaju se pridržavati sljedećih mjera:

Održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca.
Redovito pranje ruku toplom vodom i sapunom, ili ako to nije moguće korištenje dezinfekcijskog sredstva za ruke, posebice nakon kihanja, kašljanja ili ispuhivanja nosa.
Prilikom kašljanja ili kihanja prekriti nos i usta jednokratnom papirnatom maramicom koja se odmah odlaže u koš za smeće ili unutarnjom stranom lakta.

Ožalošćene osobe koje su u samoizolaciji:

Ožalošćenim osobama članovima obitelji koje su u propisanoj samoizolaciji zbog moguće izloženosti SARS-CoV-2 treba omogućiti dolazak na pogreb, posljednji ispraćaj. Propusnicu izdaje županijski stožer civilne zaštite na temelju zahtjeva osobe.
Ne smiju dolaziti na pogreb ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome respiratorne bolesti, čak i ako su vrlo blagi.
Trebaju se pridržavati propisanog razmaka od 1,5 metra od drugih osoba, propisanih općih higijenskih mjera, koristiti vlastiti prijevoz i koristiti masku za nos i usta.

Pri pogrebu i ispraćaju osoba koje su preminule uslijed infekcije SARS-CoV-2 treba se pridržavati svih dosad već propisanih mjera dostupnih na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo