Dobivanje trećeg mandata bio je povod razgovora s direktorom Vodovoda Tomislavom Matekom. Četiri dana prije isteka mandata, 12. travnja, njegov ostanak na čelu gradske tvrtke preko telefonske sjednice podržali su svi načelnici zadarskih općina.

U novom četverogodišnjem mandatu fokus će biti na informatizaciji sustava i automatizaciji crpilišta.

- Automatizacija i informatizacija su budućnost. Naš program je iz 2007. godine, zastario je i teže je na njemu raditi. Nadam se da ćemo ubuduće uspjeti što više komunicirati sa strankama i omogućiti predaju zahtjeva online, kako bi smanjili dolazak na šaltere i time vrijeme trajanja postupka. Novi program, kojeg za 1.4 milijuna kuna radi Info sistem Zagreb, zaživjet će se za godinu dana, a već obučavamo djelatnike, rekao nam je Matek.

Osim sporog sustava problem s kojim se Vodovod bori već dugi niz godina su veliki gubici vode.

- Najveći problem i naša svakodnevnica su gubici vode s kojima se moramo uhvatiti u koštac. Gubici se kreću oko 65 %, ovisno o potrošnji vode. S dolaskom proljeća krenu krađe, nedavno je tako čovjek u poslovnoj zoni Lonići na vodu ilegalno spojio cijelo polje. Kako policija zbog kontrola mjera tijekom epidemije koronavirusa nije mogla odmah izaći na teren, angažirali smo privatnog detektiva. Povremeno ga angažiramo jer on može biti svjedok na sudu, rekao nam je Matek dodajući kako bi ovom problemu trebao doskočiti veliki EU projekt za razvoj sustava vodoopskrbe Vodovoda.

Projekt se trenutno nalazi u izradi studije izvodljivosti, koja je za 1.985.000 kuna povjerene zajednici ponuditelja koju čine zagrebački Hidroprojekt Ing, slovenski Sl Consult, biogradski Via Factum te zagrebački Fidon. Kako nam je rekao Matek, to je prvi korak prema aplikaciji za sredstva iz EU fondova. Težina projekta procjenjuje se na čak pola milijarde kuna, kojima bi se obnovio kompletni sustav.

- Projekt bi ohuvatio cijelo područje Zadarske županije (osim Benkovca, Biograda, Paga i Vira koji imaju svoja komunalna poduzeća), uključujući sve otoke, te sve naše potrebe - od zamjene dotrajalih cijevi preko nabave regulatora do uvođenja sustava daljinskog upravljanja crpilištima, rekao nam je Matek.

U očekivanju velikog projekta Vodovod se suočava s nedostatkom stručnog kadra.

- Ove godine u mirovinu nam odlaze 3-4 inženjera. I s dodacima i beneficijama, poput karata za javni prijevoz, teško je konkurirati realnom sektoru u kojem su plaće veće za nekoliko tisuća kuna, ali snalazimo se nekako, rekao nam je direktor gradske tvrtke s nešto manje od 300 zaposlenih.