Društvo Josip Broz Tito i antifašisti Zadarske županije obratili su se javnosti u povodu 40. obljetnice smrti Josipa Broza Tita.

- U želji da nikada ne bude zaboravljeno njegovo povijesno djelo i lik, Društvo Josip Broz Tito i antifašisti Zadarske županije s poštovanjem obilježavaju 40. obljetnicu smrti vrhovnog komandanta NOB-a, predsjednika SKJ, predsjednika države Jugoslavije i svjetski poznatog i priznatog mirotvorca koji je svojim vanjskopolitičkim djelovanjem dao golemi doprinos stabilnosti međunarodnih odnosa tijekom desetljeća nakon svršetka Drugog svjetskog rata. Kao državnik dao je izniman doprinos svjetskome miru, zbog čega je bio cijenjen i uvažavan od strane gotovo svih država i naroda.

Čuvajući i njegujući kulturu sjećanja na Tita i antifašizam u povijesti našega naroda, nemamo namjeru ni s kim polemizirati, a ponajmanje izazivati konfliktne i neplodne polemike. Nedvojbeno je da je Tito, predvodeći antifašističku borbu jugoslavenskih naroda, svojom hrabrošću, odlučnošću i uspjesima zadivio cijeli svijet. Tu činjenicu nije potrebno dokazivati.

Spomenimo samo neke od tih uspjeha: srušio je monarhiju, borio se protiv fašizma i sudjelovao u njegovom potpunom slamanju, uspostavio radničku državu, ostvario je san pokorenih naroda formiranjem federalnih socijalističkih republika, odbacio staljinističku diktaturu, suprotstavio se Infombirou, organizirao tržno gospodarstvo, proveo industrijalizaciju i elektrifikaciju, udruženim proizvođačima omogućio radničko i društveno samoupravljanje,dao pravo da žene mogu ravnopravno glasati kao i muškarci, ujedinio nesvrstane zemlje, stekao je ugled i poštovanje u svojoj zemlji, zadivio cijelu međunarodnu zajednicu kao i svjetske organizacije, a ukidanjem prisilnog rada i ropskog zapošljavanja otvorio putove oslobođenje rada, čovjeka i društvene zajednice.

Podsjetimo se samo kako su seljaci, radnici, učitelji, profesori, znanstvenici, pjesnici, književnici i sportaši nekada cijenili i voljeli Tita, a kako danas naši ljudi doživljavaju i ocjenjuju vladajuće političare. O Titu su se skladale pjesme, o njemu se pjevalo, s njim se optimistično gradilo novo, naprednije društvo.

Više od sedam desetljeća strpljivo je i predano izgrađivao sebe, svoj put, ali i druge. Obilježio je svojim idealima generacije ovdašnjih naroda, ali i onih diljem svijeta. Istina o Titu istina je i o nama samima, o svemu što smo prošli na tome teškom, vrletnom putu povijesti - od tridesetih godina 20.stoljeća pa sve do njegove smrti. Izašavši iz rata kao pobjednička antifašistička snaga, Titova je zemlja stasala, procvjetala zahvaljujući svojim ljudima i njihovom radu. Postala je svjetskim primjerom bratstva, sloge, uzorne ravnopravnosti i jedinstva. To je jedna velika istina, a u svakom djeliću te istine je TITOVO ime. Čovjek i borac, revolucionar i vojnik, drug i prijatelj, učitelj i suborac! Sve je to usadio u svakoga od nas koji smo ponosno živjeli, radili i stvarali u Titovo doba. S Titom smo bili jači, ističu u priopćenju.