Zadarske škole ostat će gotovo prazne i nakon početka nastave za prva četiri razreda sljedećeg tjedna, pokazuju prve informacije o odazivu roditelja, koji se u sljedeća tri dana moraju izjasniti hoće li vratiti djecu u učionice, ili će nastavu na daljinu nastaviti pratiti iz svojih domova.

Nekoliko ravnatelja dalo nam je neslužbene podatke o vrlo malom interesu, prema kojemu bi u školama bilo manje učenika nego je razreda. Više podataka znat će se sutra.

- To je za nas očekivano s obzirom na upute nacionalnog stožera, u kojima piše da djeca ostaju kod kuće kad je god moguće, uključujući i potpuno zdravu djecu. Oni koji ostanu doma ništa neće izgubiti, jer će se i u školama provoditi nastava na daljinu, pa će i jedni i drugi na isti način obrađivati gradivo i dobivati ocjene, komentirao nam je danas pročelnik UP za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić.

Osim preporuka, tu su i rigorozni uvjeti da bi netko uopće mogao poslati djecu u školu: oba roditelja moraju biti zaposlena te moraju dati suglasnost za dolazak, uz izjavu da u kući nema kroničnih bolesnika.

- Ovo nije početak redovne nastave i zato je bolje da oni koji mogu ostati ne dolaze u škole. Mi smo osigurali sve što je potrebno za dolazak onih koji moraju doći, kaže Nekić.

I vrtići nastavljaju raditi u ograničenim uvjetima. Obje gradske ustanove - Radost i Sunce, imale su do sada po jedan dežuran vrtić, u kojemu je bilo smješteno do četvero djece, ponekad i nitko. Takva situacija, vjeruje Nekić, nastavit će se do potpune normalizacije oko pandemije, koja se priželjkuje najesen.