Normalizacija bolničkog sustava, koju je najvio ministar zdravstva Vili Beroš, u Zadru je počela prošlog tjedna kada su za pacijente otvorena Poliklinika, a obavijest o tome objavljena je sa zakašnjenjem od dva dana. Što pacijente čeka ovog tjedna uz troje bolesnika koji su preostali na dislociranom COVID odjelu, iz zadarske bolnice nema službene najave.

Neslužbeno znamo da se počinje s programom operacija, da se ORL odjel vraća na svoje mjesto, a da odjel urologije ostaje u rezervi za moguće nove korona pacijente. Također će i dalje biti kontrola na ulazu u Bolnicu koja je protekla dva mjeseca bila u izvanrednom stanju. Na ulazu do daljnjega će biti šator te stroga epdemiološka kontrola. Ono što ostaje i dalje zabranjeno su valjda posjete. Vraća li se davanje krvi iz predvorja zadarskog kazališta na transfuziju bolnice koja je netom prije korona epidemije dobila vozilo mobilnu transfuziju od Županije?

A hoće li i policija i dalja nadzirati bolnicu, to je jedno od pitanja za koje čekamo priliku pitati ravnatelja Željka Čulinu i njegovog zamjenika Edija Karuca koji su i dalje nepristupačni medijima, odnosno preferiraju birokratsku komunikaciju putem emaila. Vrednovanje dijela medicinskog osoblja koje je bilo angažirano na COVID odjelu u "astronautskoj" opremi, ipak je tema koja zaslužuje, ako ništa drugo, malo više humanosti i poštovanja.

A koliko građani mogu i smiju biti bolesni te koliko je nedostupnost bolničkih službi utjecala na njihovo zdravstveno stanje, to najbolje znaju oni sami. Na Hitnom bolničkom prijemu u početku je, doznajemo, bilo 10 do 15 pacijenata, dok je posljednjih dana taj broj povećan na 30 do 40 onih koji su trebali pomoć medicinskog osoblja zadarske bolnice.

Prema informacijama koje smo dobili od dr. Darija Nakića, pročelnika interne službe koja je najveći dio bolničkog sustava, prošlog tjedna su odradili 60 do 70 posto kapaciteta pregleda i dijagnostike u odnosu na period prije "zamrzavanja" redovne djelatnosti.

- Naše medicinske sestre pozivale su pacijente s prijašnjih lista čekanja. U svakoj ambulanti interne medicine odrađeno je dnevno osam pacijenata. Pregledi su se zakazivali svakih pola sata. Poliklinika je omogućila da se može raditi paralelno pregled pacijenata i dijagnostika po pojedinim odjelima Interne, rekao nam je dr. Nakić.