Zadarska riva je trenutno čardak ni na nebu ni na zemlji. Sa zakašnjenjem zbog imenovanja članova Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar, usvojene su utvrđene granice pomorskog dobra koje treba usvojiti Vlada. Tim će riva, odnosno Obala Petra Krešimira IV postati prošireno lučko područje.

Zašto? O tom se na naš upit očitovao državni tajnik za more Josip Bilaver, koji se s pozicije koju ima i kod EU financiranja projekata vezanih za pomorsko dobro, zauzeo oko sanacije zadarske rive nakon olujnog nevremena iz listopada 2018. godine.

Obilazak oštećenog mula zadarske rive u listopadu 2018.

"Kao što je poznato, riva u Zadru je jako oštećena uslijed valova uzrokovanih olujnim jugom. Tom prigodom smo obećali sanaciju cijele obale Petra Krešimira IV. Sada, kada smo u suradnji s Lučkom upravom Zadar i Gradom Zadrom pripremili svu potrebnu dokumentaciju, ulazimo u proces osiguranja financiranja obnove iz europskih sredstava, tog dijela obale ali i dijela lučkog područja, odnosno Liburnske obale od mosta prema carini i sadašnjem prostoru Lučke kapetanije Zadar. Dakle, potrebni koraci su napravljeni, ističe Bilaver i dodaje kako se sad očekuje zahtjev za izmjenama granica lučkog područja te donošenje odluke na razini Vlade.

- Nakon toga će se otvoriti put prema prijavi projekta obnove cijelog lučkog područja te povlačenje čak 85 posto bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija dok ćemo ostatak od 15 posto financirati iz državnog proračuna. Očekujem da ćemo do lipnja ove godine potpisati ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava, najavio je Bilaver.