Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je popis korisnika COVID-19 potpora. U ožujku je isplaćeno milijardu i 550 milijuna kuna poduzetnicima koji zapošljavaju 480.000 ljudi, čime je omogućena isplata minimalne plaće od 3.250 kuna svima onima koji su zbog epidemije koronavirusa pogođeni smanjenim opsegom rada ili im je rad bio onemogućen.

Pomoć od države, čiji proračun pune poreznim davanjima, zatražili su i brojni zadarski poduzetnici koji su morali zadovoljiti kriterij pada prometa od minimalno 20 posto. Iz opsežnih podataka HZZ-a nije moguće iščitati njihov broj, ali smo uspjeli izdvojiti 15 najvećih korisnika, redom poznatih zadarskih tvrtki.

Najveću potporu dobila je zaštitarska tvrtka Mediteran Security kojoj je za 510 radnika isplaćeno 1,657,500.00 kuna. Plaću za pet radnika manje uz pomoć državne potpore isplatio je vodeći hrvatski riboprerađivač, zadarski Cromaris. Među najvećim korisnicima novčane pomoći za očuvanje radnih mjesta u doba korone su i poznate tvrtke u ugostiteljstvu, koje zbog odluka Stožera civilne zaštite RH spada u najpogođeniji sektor, ali i građevinari, proizvođači pića, hrane... Pogledajte popis: