Zadarska bolnica je objavila natječaj za popunu 10 radnih mjesta i to na određeno vrijeme. Među ostalim traži se dvoje liječnika za Hitni bolnički prijem.

Riječ je o novom modelu zapošljavanja na tom bolničkom odjelu na koji je najveći pritisak pacijenata, a s kojim se započelo prije godinu dana kada su posao dobile tri mlade liječnice. Bez iskustva i specijalizacije, bolnica može za potrebe Hitnog bolničkog prijema zapošljavati tek završene liječnice i liječnici koji rade uz mentore. To je tzv. sekundarijat u kojem liječnici stječu praksu i iskustvo. Nakon tog staža od šest mjeseci, mladi doktori mogu se javiti za željenu specijalizaciju.

Taj sustav uveo je bivši ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić. Njegov prethodnik na ministarskom mjestu, dr. Dario Nakić predlagao je pripravništvo od godinu dana tijekom kojih bi se mladi liječnici upoznali sa specijalizacijama rotirajući se po bolničkim odjelima. Ovako su samo angažirani na Hitnom bolničkom prijemu na kojem rade posao kao da su u Hitnoj pomoći s tom razlikom što imaju mentore za svaki pojedini slučaj pacijenata.

Na određeno vrijeme se zapošljava i prvostupnik radiološke tehnologije, prvostupnik sestrinstva, čak pet medicinskih sestara, te jedna primalja. Za sva ta radna mjesta uz diplomu se traži samo uvjerenje o samostalnom radu.