Zadarska bolnica jedina je opća bolnica u Hrvatskoj koja koristi ECMO - uređaj za izvantjelesnu oksigenaciju, pohvalio se nedavno na konferenciji Stožera civilne zaštite zamjenik ravnatelja OB Zadar Edi Karuc. Ovaj se uređaj, kolokvijalno nazvan umjetnim plućima, može pokazati vrlo korisnim dodatkom nabavljenim respiratorima u zbrinjavanju najtežih bolesnika pogođenih koronavirusom. Za sada srećom za njime nije bilo potrebe, a u vrijeme kada miruju i on i 20 respiratora bolnica je raspisala natječaj za njegovo servisiranje.

Od dr. Karuca doznajemo da se ne radi o kvaru, već o redovitom servisiranju, koje se provodi svake godine. Ono uključuje pregled i čišćenje uređaja, kontrolu funkcija, kalibraciju baterija, podešavanje izlaznih parametara te tzv. veliki servis potreban za normalan rad i funkciju uređaja sukladno naputku proizvođača. Kako se radi o specijaliziranom uređaju Maquet, na natječaj su pozvana tri ovlaštena servisera, a predviđena cijena radova je 60 tisuća kuna.

Dr. Karuc kaže kako su prošle godine na ovom uređaju u zadarskoj bolnici odrađene tri procedure. Nadamo se da brojka neće rasti ove godine.