ZADAR- Zbog iznosa pričuve od 3.382,68 kuna zasjedao je Ustavni sud koji je stanarima, upraviteljima i investitoru dvije zgrade na području TIZ-a odbio tužbu protiv Turisthotela. Oni su kao suvlasnici odbili plaćati dodatni iznos pričuve, smatrajući kako je nezakonito donesena, odnosno kako su oni u tome nadglasani.

Nakon javnobilježničkog rješenja o ovrsi Turisthotelu za razdoblje od 15. siječnja 2013. do 15. kolovoza 2014. godine, slučaj je završio na Općinskom sudu u Zadru. Tamo je 17. listopada 2014., stavljeno izvan snage rješenje javnog bilježnika za ovrhom, ali i doneseno rješenje kojim se Općinski sud u Zadru oglasio nenadležnim i predmet ustupio stvarno i mjesno nadležnom Trgovačkom sudu u Zadru. Visoki trgovački sud (VTS) odbio je žalbu podnositelja i potvrdio prvostupanjsku presudu.

Za plaćanje dodane pričuve u iznosu od 140 kuna po jedinici vlasništva, koja predstavlja drugačiji ključ doprinosa zajedničkoj pričuvi, potrebna je suglasnost svih suvlasnika, ocijenio je VTS u korist Turisthotela kao suvlasnika na prostoru kompleksa TIZ-a.

Prvostupanjsku presudu u korist Turisthotela potvrdio je Visoki trgovački sud, a reviziju zbog male vrijednosti spora odbio Vrhovni sud RH. Na tom nisu stali stanari Veslačke ulice 2, 4, 6, 8 i 10 i te Ulice 112. Brigada 1 i 3, a među njima su i poznati odvjetnici, te su u studenom 2018. godine podnijeli ustavnu tužbu. Pozivajući se na pravo za pravično suđenje, oni su preko zajedničkog odvjetnika predložili usvajanje ustavne tužbe, ukidanje osporenih presuda i rješenja te vraćanje predmeta na ponovno postupanje. No, to je sve odbijeno odlukom koju potpisuje ustavni sudac Rajko Mlinarić.

Dan ranije odbijena je ustavna tužba istih suvlasnika nekretnina TIZ-a za iznos od 3.499,34 kuna. To je dug za parkirno mjesto površine 12 kvadrata za razdoblje od 15. prosinca 2008. do 30. prosinca 2010. godine. Dodatnu pričuvu nije plaćao niti Revicon, zbog čega je također tužena ta zadarska revizorska firma. Spor je izgubljen na Općinskom sudu, a ta je presuda potvrđena i na Županijskom sudu.

Dodatnom pričuvom, prema dogovoru suvlasnika iz 2008. godine, očito da se htjelo riješiti financiranje komunalnog održavanja tog stambeno-poslovnog kompleksa. Tamo je od početka sporno održavanje zbog odnosa Grada Zadra i investitora Gortana s obzirom na (ne)plaćeni komunalni doprinos.

Održavanje zajedničkog prostora kompleksa TIZ  još uvijek je enigma

Revicon i Turisthotel ustvrdili su da plaćanje dodatnog iznosa pričuve nije zakonito, a što im je uz silno trošenje sudskih resursa, potvrdio Ustavni sud. Iz njihove odluke vidljivo je tko su sve vlasnici stanova i poslovnih prostora u te dvije zgrade TIZ-a koji su dali svoj potpis za sudsku trakavicu.