U skladu s nacionalnim mjerama koje je donijela Vlada Republike Hrvatske za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije izazvane koronavirusom i Općina Preko donijela je dodatne mjere za olakšavanje poslovanja u svrhu pomoći lokalnom gospodarstvu i građanima, pišu Naši školji.

- Riječ je o mjerama kojima će se stvoriti uštede u općinskom proračunu, a na taj način nastojimo pomoći građanima i poduzetnicima da lakše prebrode krizu uzrokovanu epidemijom koronavirusom. Želimo pokazati odgovornost i solidarnost u ovoj situaciji globalne krize u kojoj smo se svi skupa zatekli i koja nam je prouzročila mnoge probleme i poteškoće, kaže općinski načelnik Jure Brižić.

U skladu s time, dodaje, smanjit će se plaće svim djelatnicima općinske uprave, kao i svima zaposlenima u tvrtkama i javnim ustanovama kojima je osnivač Općina Preko, i to u trajanju od šest mjeseci. Načelniku i njegovu zamjeniku, kao i svim ravnateljima i direktorima općinskih tvrtki i ustanova, smanjit će se plaća za 10 posto, dok će se djelatnicima u općinskoj upravi te u općinskim tvrtkama i ustanovama plaća smanjiti za pet posto. Svim djelatnicima neće se isplatiti ni regres za ovu godinu. Osim toga, neće se isplaćivati ni naknade za vijećnike Općinskog vijeća u trajanju od šest mjeseci.

- Poduzetnici će biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade, zakupnine za javne površine te zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Općine Preko za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. pod uvjetom da nemaju nepodmirenih dugovanja prema Općini Preko, kaže Brižić. Vrtići se neće naplaćivati, stipendije će i dalje biti isplaćivane a sve ovrhe osim onih kojima prijeti zastara neće se provoditi.

Kao još jedna mjera uštede u proračunu, provodit će se redukcije u javnoj rasvjeti i to tako da će se isključiti dio rasvjetnih tijela. Na nekim lokacijama svako drugo rasvjetno tijelo, a na nekima cijele dionice poput rasvjete na nenaseljenom dijelu glavne otočne ceste, ovisno o situaciji na terenu te procjeni struke.
Rad općine trenutačno je djelomično reduciran zbog ograničenog rada svih ostalih institucija u županiji i državi, ali svi projekti koji su započeti prije epidemije nastavljaju se i dalje, samo u drukčijim okolnostima i s produljenim rokovima.