Franjevačka provincija sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru proslavila je blagdan bl. Jakova Zadranina, istaknutog člana svoje Provincije, u ponedjeljak 27. travnja, misnim slavljima bez naroda u crkvi Sv. Frane u Zadru gdje je bl. Jakov djelovao, kao i u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Zadru gdje djeluju franjevci te Provincije.

Papa Klement XI. odobrio je štovanje bl. Jakova 1700. g. za cijeli franjevački red. Papa Leon XIII. dopustio je da se štuje u Zadarskoj nadbiskupiji, a umirovljeni papa Benedikt XVI. potpisao je 19. prosinca 2009. g. dekret o junačkom stupnju kršćanskih kreposti bl. Jakova Zadranina. U iščekivanju njegovog proglašenja svetim, predstoji još utvrditi čudo izmoljeno po Jakovljevom zagovoru.

Bl. Jakov (Zadar 1400. - Bitetto, 27. travnja 1490.) živio je 40 godina u južnotalijanskom gradiću Bitetto u čijoj se samostanskoj crkvi gdje je djelovao i umro nalazi neraspadnuto tijelo blaženika. Bl. Jakov je zaštitnik Bitetta gdje se njegov blagdan slavi više dana svečano liturgijski, procesijom od samostanske crkve do katedrale, kao i raznim vjerskim i društvenim događajima. Vjernici Bitetta donijeli su relikvije bl. Jakova i njegovu sliku u Zadar 1989. godine.

Život bl. Jakova predstavio je župni vikar župe Presvetog Srca Isusova na Voštarnici u Zadru fra Nikica Devčić.

- Jakov je s 20 godina stupio u Franjevački red u samostanu sv. Frane u Zadru kao brat pomoćnik. Nije bio svećenik, nego redovnik. Kad je kustos, zamjenik provincijala, 1438. g. pošao na generalni kapitul Reda u Italiju, Jakov ga je pratio. Nakon kapitula ostao je u Franjevačkoj provinciji sv. Nikole biskupa u Bariju, glavnom gradu Apulije. Djelovao je u apulijskim samostanima Cassano delle Murge, Conversano, Bari. Taj redovnik žarke molitve, izuzetno marljiv u svakodnevnim poslovima, bio je kuhar u samostanskoj kuhinji, vrtlar, vratar, sakristan i sakupljač milostinje, rekao je fra Nikica, opisujući i duhovnost bl. Jakova.

- Još za života vidjelo se kako ga je Bog darovao karizmama proroštva, levitacije i činjenja čudesa. Preminuo je 27. travnja 1490. g. u samostanu u Bitettu. Narod ga je već za života, a osobito nakon smrti smatrao svecem te su mu odmah počeli iskazivati štovanje i zazivati njegov zagovor u molitvama. Predaja kaže kako je na mjestu gdje je zakopao svoj štap u vrtu, kasnije izraslo prekrasno stablo, rekao je fra Nikica, istaknuvši djelovanje Udruge bl. Jakova Zadranina pri zadarskom samostanu sv. Frane koja pomaže ljudima u potrebi i teško oboljelima.