Jelena Brkić, po struci magistra predškolskog obrazovanja i odgoja te odgojiteljica u jednom od zadarskih privatnih vrtića bila je naša gošća u emisiji "Na mladima svijet ostaje" Radija 057. Ona je ujedno autorica stranice „Čarobni svijet lutaka" i voditeljica lutkarske radionice LUTAK u Kazalištu lutaka Zadar. Radionice se trenutno ne mogu održati, pa putem navedene stranice na Facebooku gotovo svakodnevno uči djecu kako izraditii gosta iz svemira, debeljuškasto prase, žapca, sovu, piliće itd., a potom s izrađenim lutkama dijeli i glumačke impovizacije u kratkim videima.

- Ljubav prema lutkama gajim još od djetinjstva. Već u prvim razredima osnovne škole glumila sam u amaterskom kazalištu u sklopu društva „Naša djeca" u Našicama, odakle sam rodom. Sama izrada lutaka ucrtana mi je u genima. Otkad znam za sebe, moja mama, inače isto odgojiteljica, izrađivala je lutke svih vrsta i dimenzija. Odrastanje u takvom kreativnom i poticajnom okruženju doprinijelo je tome da sam i ja krenula istim vodama, rekla nam je Jelena.

Prva ozbiljnija lutka nastala je na fakultetu u sklopu kolegija „Lutkarstvo", a zatim je nastavila s izradom lutaka u svoje slobodno vrijeme potaknuta temama iz vrtića u kojem je odgojiteljica. Tada je glumica-lutkarica Kazališta lutaka Zadar Vjera Vidov prepoznala njezinu strast prema lutkama. Nije trebalo puno da se dogovori suradnja s ravnateljicom Iris Pavić-Tumpom, prvo s ljetnim lutkarskim radionicama, a zatim se nastavila sa tematskim radionicama koje su se održavale sukladno temi nedjeljne predstave.

- Zbog atraktivnosti nekoliko predstava događa se da par vikenda zaredom imamo istu temu, ali na radionici svaki puta radimo nešto novo i drugačije - nove vrste lutaka, novi materijali... Što posebno oduševljava djecu i nikad ne ostanu ravnodušni prema tome. Nakon što izradimo lutke, radimo na malim scenografijama karakterističnima za temu ili predstavu. Kada je sve gotovo, okušamo se i u lutkarskim improvizacijama koje često, nošene dječjom maštom, odu u sasvim nepredvidivom i originalnom smjeru.

Ova kreativna odgojiteljica trenutno radi od kuće te je odlučila svoje znanje dijeliti kroz Facebook klipove, odnosno edukativne videe, što je izazov sam za sebe.

- Snimanje i obrada klipa je oko tri sata posla, a kod snimanja mi pomaže udvoje neumorne djece, a kod digitalne obrade muž, dodaje Jelena.

Za izradu lutke potrebno je puno dobre volje, dobre škarice, ljepilo i bilo što vam se nađe pod rukom: papir, tkanina  pomponi, kolaži, kartoni, dugmad, razne ambalaže i sl. U Čarobni svijet lutaka uđite na linku!