S obzirom na otežan rad hrvatskih sudova, obavještavaju se poduzetnici, odvjetnici i stručna javnost da od sada građanske i trgovačke sporove mogu rješavati i putem sustava: e-Suđenje. 

Novi sustav omogućava dovršetak spora isključivo elektroničkim sredstvima komunikacije, a potpuno je imun na ograničenje kretanja i obvezu socijalne distance uslijed pandemije Covid-19, kao i slične buduće pojave. 

Od njegovog osnutka 2005. godine do danas, suđenja povjerena Arbitražnom sudištu Pravdonoša u prosjeku su trajala manje od 30 dana do donošenja obvezujuće pravomoćne i konačne odluke u sporu. 

Korištenjem novog sustava postupci bi mogli biti još kraći, ali i jeftiniji, s obzirom na to da stranke i odvjetnici, kao i suci arbitri, u većini slučajeva mogu postupak u cijelosti nesmetano voditi iz svog doma ili ureda. Za e-Suđenje već je osposobljen prvi dio arbitara iz redova sudaca koji su sudili ili sude na općinskim, trgovačkim i županijskim sudovima, odnosno, Visokom trgovačkom sudu i Vrhovnom sudu RH ili su iz reda odvjetnika. 

- Uvođenjem sustava nastoji se podržati napore Vlade i drugih tijela RH, hrvatskog sudstva i odvjetništva, da se u novonastalim okolnostima i vremenu pred nama omogući funkcioniranje svih segmenata našeg društva, bez obzira na izazove s kojima smo suočeni i koji nam tek predstoje, priopćili su iz Arbitražnog sudišta Pravdonoša.

Dodatne informacije dotupne su na linku.