Glavni zadarski epidemiolog dr. Alan Medić odgovarao je danas na pitanja o mogućnostima popuštanja i nadzora mjera koje Nacionalni stožer civilne zaštite donosi na temelju prijedloga iz njegove struke.

- Epidemiolozi procjenjuje je li epidemija pod kontrolom na temelju periodičnog kretanja, koje mora biti najmanje 7-10 dana. Nacionalni stožer ukida jednu pa drugu mjeru i onda prati što se događa iza toga, kao što je, primjerice, slučaj i s otvaranjem granica unutar županije. Vidjet ćemo koliko je ta mjera imala učinka. Ako se primijeti da dolazi do porasta broja oboljelih, razmotrit će se povratak pojedinih mjera. Moramo znati da nije bitno samo kakvo je stanje u našoj županiji i Hrvatskoj, već je važno pratiti situaciju u svijetu i susjednim zemljama. U datom momentu morat ćemo otvarati granice, a to će biti određeni rizik. Rezultati ovise o svim službama, epidemiološka struka samo je jedan segment borbe, no najviše toga ovisi o građanima. Zasad mislim da smo napravili jako lijep posao i zahvaljujem svim ljudima u Hrvatskoj. Nijedna mjera ne može uroditi plodom ako je ljudi ne poštuju, rekao je dr. Medić.

Građani su preko medija pokušali od njega doznati i kada će se ponovno otvoriti Gradska knjižnica.

- Jučer je u Rimu otvorena knjižnica. Ako oni mogu, možemo i mi uskoro. Sigurno će se njezin rad rukovoditi drugačije, kao i u kafićima, restoranima i svemu onome što nam treba da bi imali koliko-toliko normalan život. No, život koji nas očekuje je novi život, život s koronom. Morat ćemo držati distancu, koja se uz higijenu pokazala kao najučinkovitija mjere za ovaj virus, poručio je dr. Medić.