Direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka prilikom današnjeg je gostovanja na Radiju 057 govorio o utjecaju pandemije koronavirusa na turističku sezonu u Zadru. 

- Turizam je vrlo zanimljiva tema svim našim građanima koji se bave turističkom djelatnošću. Prošle smo godine imali vrlo uspješnu sezonu koju smo završili iznad hrvatskog prosjeka, sa plusom od 10 posto, postavili smo visoke standarde, a uloženo je puno sredstava. Dakako, mnogo je naših sugrađana planiralo nadolazeću sezonu kao još bolju, rekao je Paleka.

Direktor Turističke zajednice predstavio je poražavajuće brojke koje pokazuju kako je Hrvatska od prvog siječnja do 17. travnja u minusu od 62% kad je riječ o ovom sektoru. Naglasio je kako se čvrsto nada da će se stanje uskoro normalizirati, a osvrnuo se i na temu dolaska čeških, mađarskih i austrijskih turista na Jadran:

- Premijer Plenković obavio je razgovore s njihovim premijerima i ministrima turizma, a ono što ja očekujem je da ćemo stvoriti preduvjete za navedeno. Budući da smo auto destinacija, imamo prednost pred nekim ostalim državama. Možemo se osloniti i na našu nautiku, za koju sam siguran da će i ove godine biti dobro odrađena, te kapacitet privatnog smještaja, pošto se ljudi neće tako brzo vratiti u hotele.

Ovogodišnji Zadarski karneval bio je zadnji „trzaj" javnih događanja prije epidemije koronavirusa. Prvi veći festival kojeg je korona otkazala je dobro poznati Tuna, Sushi & Wine, zatim međunarodni zrakoplovni miting CROIMAS koji se trebao održati na Dan državnosti, kao i dodatna tri festivala koja su bila u planu Turističke zajednice. U siječnju je raspisan javni poziv za sufinanciranje organizacije i održavanja manifestacija značajnih za turističku i kulturnu ponudu grada, no sada i ta sredstva čekaju neka bolja vremena.

- U ovoj godini zaista su nam poremećeni svi financijski planovi. Teško je predvidjeti projekciju za ovu i sljedeću godinu. Ono što možemo je pratiti naputke Ministarstva i Stožera civilne zaštite, ističe Paleka i naglašava da se nada kako će se godina završiti barem u „pozitivnoj nuli".

Prošle godine Zadar je zabilježio 2.217.000 noćenja te 634 tisuće dolazaka, a trenutno broji 11.942 domaćih gostiju, te nekolicinu iz Austrije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

- Stojimo u pripravnosti i čekamo na popuštanje mjera. Kada dođe do toga, programi će biti usmjereni na lokalnu zajednicu, lokalne izvođače i sve što je zadarsko, zaključuje direktor Turističke zajednice Grada Zadra.