U protekla 24 sata na području Zadarske županije nije bilo novih slučajeva oboljelih od koronavirusa, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije. Ukupno je oboljela 81 osoba, pod aktivnim nadzorom tj. mjerom samoizolacije je 541 osoba, a nadzor je istekao za 1-947 osoba. Do sada je testiranje na koronavirus uzimanjem uzorka provedeno nad 659 osoba, od kojih je 566 bilo negativno, 81 pozitivan, a još se čekaju rezultati za 12 uzetih uzoraka.

Na COVID odjelu Opće bolnice u Zadru nalazi se šest osoba od kojih je jedna na respiratoru. U Ortopedskoj bolnici u Biogradu je sedam lakših pacijenata. Prema dostupnoj statistici u Zadarskoj županiji i dalje je više zaraženih osoba ženskog spola, a najveći broj oboljelih pripada dobnoj skupini od 50 do 59 godina. Najmanje je oboljele djece i mladih do 19 godina.

- Imenovali smo tim za provedbu mjera pojačane kontrole za sprječavanje epidemije u sustavu socijalne skrbi, a koji će danas izvršiti kontrolu u tri ustanove za smještaj starih i nemoćnih osoba. Za voditelja Tima imenovan je Bernard Maruna, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije, dok su članovi tima Maja Pavković iz Centara za socijalnu skrb Zadarske županije, Ivica Dučić iz Policijske uprave Zadar, Vedrana Vučetić iz Civilne zaštita I Marijana Brajčić iz Državnog inspektorata u Zadru, izvijestili su iz Stožera.

Policijski službenici su u protekla 24 sata obavili 375 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom su evidentirana dva kršenja propisane mjere. Provodeći nadzor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta evidentirane su 34 osobe koje su pristupile policijskoj kontroli na prometnom punktu, a da pri tome nisu imali valjane propusnice.

- Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa od ključne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, jutrošnja je poruka Stožera.