Svi gradovi i općine na području Zadarske županije suglasni su za ukidanje e-propusnica, uključujući i otoke osim Grada Paga koji još nije poslao svoju suglasnost, izvijestili su iz Stožera Civilne zaštite Zadarske županije, koji je na jutros održanoj sjednici jednoglasno donio Odluku da uputi Prijedlog za donošenje Odluke o kretanju na području Zadarske županije bez e-Propusnica. Odluka bi stupila na snagu 20. 4. 2020. godine, navodi se u priopćenju.

RANIJE

Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković izvijestio je kasno sinoć kako je Zadarska županija temeljem članka III.a. Odluke o dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta u RH, od danas u mogućnosti uvesti nesmetano kretanje unutar županija bez propusnica. Kako bi mogli donijeti Odluku na Stožeru civilne zaštite Zadarske županije, zatražili su mišljenje od epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije.

- Dobili sam odgovor koji glasi: „U našoj Županiji epidemiološka situacija što se tiče COVID-19 do sada je stabilna, posljednjih dana bilježimo pojedinačne slučajeve oboljelih i za svakog od njih imamo nadzor nad svakim oboljelim i njegovim kontaktima. Mišljenja sam da obzirom na razvedenost naše Županije ukidanje propusnica na razini županije neće utjecati na porast broja oboljelih ukoliko se mjere socijalne distance i dalje budu pridržavale kao što je to propisano do sada" , izvijestio je Vicković.

Nakon odgovora od strane epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, poslali smo upit svim Stožerima civilne zaštite gradova i općina na području Zadarske županije s upitom dali su suglasni da se donese Odluka o mogućnošću kretanja unutar Zadarske županije bez propusnica.

Stožeru civilne zaštite RH poslali smo dopis sa upitom ako Stožer civilne zaštite Zadarske županije donese Odluku o mogućnosti kretanja unutar Zadarske županije bez propusnice, dali je i dalje potrebno izdavati propusnice za odlazak na otok, odnosno da li se treba pridržavati Upute o izdavanju propusnica za putovanje na otok.

Nakon potvrde da se za pojedine dijelove može ograničiti kretanje, pa tako i za otoke, preostalo je još prikupiti 9 suglasnosti od strane gradova i općina sa područja Zadarske županije.

- Nakon što nam svi Stožeri civilne zaštite dostave svoje suglasnosti, sazvat ćemo sjednicu Stožera civilne zaštite Zadarske županije i donijeti Odluku o omogućiti kretnje unutar Zadarske županije bez propusnica, te ukoliko neki gradski ili općinski Stožeri civilne zaštite žele ograničiti kretanje unutar svojih područja omogućit ćemo im isto. Predviđa se da ćemo Odluku o mogućnosti kretanja donijeti sutra, te se planira da bi stupila na snagu od 20. travnja 2020. godine, izvijestio je Vicković.