Nakon što se orlu zmijaru nazvanom Paško, koji je poletio iz rodnog Parka prirode Telašćica, izgubio signal GPS-a, zbog čega se pretpostavlja da se odašiljač pokvario ili je orao uginuo, udruga BIOM prati novog orla, koji je također krenuo u migraciju iz istog rodnog kraja. Orlovi u potrazi za zmijama pred zimu putuju u Afriku, a nakon što se tamo pogoste vraćaju se na sjever. Paško je svojedobno doletio i do rodne Hrvatske, ali mu se na kraju nažalost izgubio trag.

Boris je zimovao na području bez GSM mreže te ga se četiri mjeseca nije moglo pratiti. Poletjevši sjeverno Boris je uhvatio signal, poslao podatke o kretanju i "rekao da je sve ok". Sada uzima zalet da preleti Sueski kanal i prijeđe u Aziju.

Paškove migracije već su pokazale da orlovi ne prelaze preko Sredozemnog mora, već idu obalnim područjem, preko opasnih područja za ptice kao što je Libanon. Zašto je to tako? Orao zmijar je velika grabljivica koja optimalno koristi energiju za putovanja na duge staze i ne maše bespotrebno krilima. Za uzgon i jedrenje koristi termale, stupce toplog zraka koji se dižu iznad zagrijanog tla. Termali se mogu stvoriti samo iznad kopna i stoga Borisi i ostale grabljivice prate granicu kopna, a ne lete iznad mora ako ne moraju. Vodene površine prelaze tamo gdje su one najuže.

Borisa će BIOM nastaviti pratiti u ovogodišnjim pustolovinama. Tko zna, možda svrati do rodnog Parka prirode Telašćica.

Zmijaru Pašku se izgubio trag