SDP je u subotu organizirao tribinu o obrazovanju i državnoj maturi za vrijeme pandemije koronavirusa na kojoj su se mogli čuti prijedlozi o odgađanju državne mature za kolovoz, pa i njenom ukidanju.

Viša stručna savjetnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ana Sesar rekla je da su spremni za realizaciju mature tijekom lipnja, no smatraju da je optimalan termin pisanja mature u kolovozu. Predsjednik Savjeta za predškolsko i školsko obrazovanje SDP-a Neven Budak mišljenja je pak da državna matura nije mjerilo kvalitete znanja srednjoškolaca te smatra da ju je potrebno ukinuti.

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac ustvrdila je da u središtu cijelog obrazovnog sustava uvijek mora biti dijete. Mišljenja je da pripreme za maturu treba produžiti koliko je god to moguće.

"Djeci što više moramo olakšati ovu priču, u ovom trenu ne trebaju im nova pravila i nove turbulencije, što znači da maturu treba provesti, ali ju treba odgoditi. Ministarstvo mora osigurati sigurnost, stabilnost i otkloniti bilo kakvu neizvjesnost. O maturi se trenutno ništa ne zna, a bilo je prostora i vremena da se Ministarstvo koordinira", rekla je.

Navela je da do kraja godine treba rasteretiti kurikulume, izmijeniti zakonske preduvjete da se eventualno pripremi za scenarije da se učenici neće moći vratiti u škole, već će im ocjene morati biti zaključene, da se produže pripreme za maturu te da se matura provede na kraju kolovoza.

Na tribini SDP-a zahvalili su svim učiteljima, nastavnicima, profesorima i ravnateljima, koji svojim entuzijazmom u teškim uvjetima svakodnevno pokazuju da im je stalo i ulažu velike napore da bi svoje učenike naučili svemu onome što treba.