Građani nam prijavljuju okupljanja motociklista koji za jurnjavu koriste prazne ceste usred epidemije koronavirusa. I zadarska policija dobila je nekoliko sličnih dojava, ovog vikenda dvije s Borika, ali dolaskom na lokacije nisu zatekli vozače. No naknadno je ipak upozoreno više građana koji su povezani s dojavama.

- Po dojavama i kroz redovitu službu poduzimamo pojačane preventivne i represivne aktivnosti u prometu usmjerene na sankcioniranje prekršaja, pogotovo prema recidivistima, istaknula je na novinarski upit glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

S obzirom na povećan opseg posla policije zbog nadzora mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite te četiri djelatnika u samoizolaciji, postavilo se pitanje imaju li za to dovoljno radne snage.

- Imamo dovoljan broj policijskih službenika, a koriste se i uređaji i oprema. Ovim putem upozoravamo sve sudionike da se prevelikim pouzdavanjem u vozačke sposobnosti tragedija može dogoditi u trenu i obilježiti vas i druge za cijeli život, poručila je Grbin te pozvala građane da im se odmah jave kada uoče ovakve prekršaje i pritom pokušaju zapamtiti što više detalja o događaju s obzirom da su lokacije promjenjive.

Sličan apel nedavno je uputila i susjedne PU ličko-senjske upozoravajući motocikliste da prazne ceste nisu pista.

PU zadarska naknadno je poslala i priopćenje vezano za ovu pojavu:

- Tijekom proteklog vikenda i dolaskom ljepšeg vremena, zamijećen je veći broj motociklista na ulicama, a vlasnici limenih ljubimaca, motocikla i mopeda, nakon zimske stanke nastoje nadoknaditi „propušteno vrijeme. Prema statističkim pokazateljima za 2019. godinu, kada promatramo prometne nesreće s poginulim osoba, lani je na području Policijske uprave zadarske smrtno stradalo 8 osoba, dok je godinu ranije stradalo 17 osoba, što je smanjenje poginulih osoba u prometu za 52,9 % (17/8). Međutim, među 8 poginulih osoba je 3 motociklista i 1 putnik na motociklu.

Popis savjeta i preporuka za vozače mopeda i motocikala

Unatoč trenutnoj situaciji u svezi epidemije virusom „COVID-19" na prometnicama je uočen pojačani promet motocikala i mopeda. Povodom nadolazećih povoljnih vremenskih uvjeta, ovom prilikom policija podsjeća moopediste i motocikliste da se: kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno koja imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka te da tijekom vožnje motociklima i mopedima obavezno koriste zaštitnu kacigu, pri čemu mislimo na vozače i putnike, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna posebice ukoliko bi sudjelovali u prometnim nesrećama. Zaštitna oprema ublažava moguće ozljede, odnosno njihove posljedice. Tu u prvom redu mislimo na motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i drugo.


View on YouTube

Koristimo prigodu te posebno naglašavamo obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koje koriste motocikle i mopede. U zaštiti mladih motorista i motociklista, prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmite sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi oni bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu. Ujedno sve što vrijedni za vozača, vrijedi i za putnika na motociklima i mopedima.

Čineći ove greške.....riskirate. Tko bi to želio?

- neprilagođena i nedopuštena brzina,
- nenošenje propisane i homologirane zaštitne kacige na glavi ili ih često koriste na nepropisan način,
- kretanje površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila,
- precjenjivanje vozačke sposobnosti i u isto vrijeme podcjenjivanje opasnosti u prometu,
- pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika koji je namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera,
- vožnja s neupaljenim svjetlima na vozilima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako „manju siluetu samog vozila i vozača" u odnosu na druga vozila, još manje uočljiviji u prometu za druge
- upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima te često izvođenje preinaka na vozilima,
- upravljanje prije stjecanja prava, odnosno bez položene određene kategorije,
- uklanjanje blokade na mopedima.

Vozači automobila, u odnosu na vozače motocikala i mopeda pripazite da im ne oduzmete prednost prolaska jer precjenjujete svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjujete opasnosti u prometu. Prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, obratite pozornost na ovu kategoriju vozača, tako da vam se ne nađu u tzv. „mrtvom kutu" bočnog ogledala. Vodite računa da su motocikli (a sve više i mopeda) vozila koja obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti relativno jako velika ubrzanja.

Stoga još jedanput upozoravamo na opasnosti koje prijete motociklistima i savjetujemo kako vožnju učiniti što sigurnijom, no isto tako ih podsjećamo da svi zajedno moramo voditi računa o sebi, svojim bližnjima i široj zajednici, kako bi spriječili širenje virusa Covid-19 i što prije dočekali vrijeme vožnje po gradu, a do tada #OSTANIDOMA.