ZADAR - Iz Stožera općine Sali i jučer su odbili još jedan zahtjev za obavljanjem poljoprivrednih poslova u masliniku u Solinama.

- Takve zahtjeve odbijamo, jer štitimo domaće stanovništvo koje je mahom staračko, kako nam ne bi došla zaraza na otok, rekao nam je načelnik općine Sali, Zoran Morović. Unatoč svim mjerama opreza i posebne otočke izolacije, iz Općinskog stožera odobrili su do sada 267 propusnica. One su, prema riječima načelnika, dane domaćem stanovništvu za opskrbu u Zadru, za odlazak liječniku te za obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila. Najčešće su to obiteljski razlozi, kao i zdravstveni, osobito kada su u pitanju trudnice, ali ima i odobrenih propusnica za građevinske radove u režiji Države. Dakle s otoka se može u Zadar i vratiti se nazad na Dugi otok, dok oni iz Zadra teško mogu na svoj Dugi otok. Na njemu je, kaže načelnik, sada u doba korona krize, nešto više stanovnika, nego što je to bilo prije.

Iako je Nacionalni stožer prije dva tjedna odobrio odlazak u poljoprivredne radove i onima koji nisu u sustavu kao OPG, na otocima tu odluku drugačije tumače. Pa tako i na Dugom otoku, gdje su dva OPG-ovca dobili dozvolu koju izdaje savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede, a za one koji sami održavaju svoje masline, u otočkom stožer kažu da za to ima vremena. Hoće li ono biti povoljnije idućeg tjedna, kada se u Stožeru općine Sali procjenjuje da bi mogli odobravati i takve zahtjeve jer se situacija sa zarazom na kopnu malo primirili.