Grad Zadar započeo je u 2019. godini izgradnju jedne nove te rekonstrukciju i nadogradnju još jedne osnovne škole. Tako se u naselju Novi Bokanjac započelo s izgradnjom potpuno nove škole. Gradilište je otvoreno u listopadu 2019., a u studenom 2019. gradonačelnik Branko Dukić i zadarski nadbiskup Želimir Puljić zajednički su, s budućim učenikom, položili kamen temeljac za školu vrijednu 48 milijuna kuna koju zajednički financiraju Grad i Nadbiskupija. Za sada se radovi odvijaju predviđenom dinamikom, zajedničkim naporima Grada i izvođača na vrijeme su nabavljeni materijali pa niti epidemija koronavirusa nije usporila izgradnju.

Lokacija škole je u centralnom dijelu naselja Novi Bokanjac, neposredno uz novoizgrađenu crkvu. U školi se predviđa održavanje nastave u dvije smjene u 16 razrednih odjela: 8 odjela razredne i 8 odjela predmetne nastave. Imat će 10 učionica, kuhinju, blagovaonicu i sportsku dvoranu za koju je predviđeno i gledalište s teleskopskim tribinama te prateća vanjska igrališta. Predviđena je za 400-500 učenika. Početkom rada škole rasteretit će se odvijanje nastave u OŠ Šimuna Kožičića Benje i OŠ Bartola Kašića s područnom školom Bokanjac koja je sada organizirana u tri smjene.

Radovi na izgradnji područne škole Ploča/Dračevac vrijedni 4,8 milijuna kuna također se odvijaju u skladu s predviđenom dinamikom, te su prilično poodmakli. Prema osnovnom ugovoru rok za izvođenje radova je 250 dana od dana uvođenja u posao. Svi veći građevinski zahvati su dovršeni, sada se radi na finalnim radovima u interijeru i eksterijeru.

Škola Ploča, smještena u gradskom naselju Dračevac, brzorastućem kvartu u koji doseljavaju brojne mlade obitelji s djecom, ovom rekonstrukcijom dobiva potpuno moderan prostor s četiri učionice i zbornicom na katu, te polivalentnom dvoranom u prizemlju, koja će osim za održavanje nastave u jutarnjim satima, poslijepodne moći služiti i za potrebe Mjesnog odbora te brojne aktivnosti stanovnika, rekreaciju, kulturna događanja i slično. Učenici će moći koristiti i već postojeće sportsko igralište, a sukladno današnjim pravilima izgradnje, opremljena je i liftom za invalidska kolica, kako bi ju mogle koristiti i osobe smanjene pokretljivosti. Učionice su projektirane za maksimalni kapacitet od 100 učenika, te će prema sadašnjem broju djece biti dovoljno prostora da se nastava odvija samo u jednoj smjeni.