Kako bi nadoknadili proračunski manjak prihoda uzrokovan korona krizom, sve više gradskih tvrtki i ustanova odlučuje se na smanjenje plaća svojim zaposlenicima, a kako doznajemo, takav se potez planira i u zadarskim vrtićima.

- U razgovoru smo sa sindikatima s kojima smo potpisali kolektivni ugovor za djelatnike Dječjih vrtića Sunce i Radost. Načelni je stav da svi oni koji se financiraju iz gradskog proračuna moraju solidarno podnijeti teret ove krize, pa se tako smanjuju plaće zaposlenicima gradske uprave i ustanova. Pretpostavljam da ćemo se dogovoriti i s vrtićima jer su svi svjesni situacije. Ako u socijalnom dijalogu postignemo dogovor sa sindikatima, ići ćemo na smanjenje za 10 % djelatnicima kojima imaju plaću veću od 4.000 kuna, na razdoblje od 3+3 mjeseca ako epidemija potraje, rekao nam je pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić.

Ova odluka trebala bi se odnositi i na vrtiće u privatnom vlasništvu s obzirom na to da im Grad Zadar isplaćuje potporu u visini bruto plaće zaposlenog odgojitelja. Prema svemu sudeći, neće biti pošteđeni ni odgojitelji zaposleni u sklopu projekta popodnevnog rada vrtića, "Mreža", iako su njihove plaće pokrivene sredstvima iz EU fondova.

- Još ćemo vidjeti što ćemo po pitanju Mreže. Što se tiče plaća, one su 100 % financirane iz Europskog socijalnog fonda, dok Grad pokriva sve ostalo - troškove prostora, struje, vode i slično. Sredstva se ne bi mogla povući i pravdati ako ih se ne isplaćuje, no ona ne moraju ostati ista jer su i ti zaposlenici dobili plaću sukladno kolektivnom ugovoru, kao i svi drugi. Mi smo za projekt dobili 14,3 milijuna kuna, a Grad Zadar će osigurati sve što bude potrebno van tog iznosa. Plaće se ne bi financirale u 100-postotnom iznosu ako bi on prelazio taj iznos, a nije moguće u startu odrediti točnu plaću i koga ćete zaposliti u smislu visoke ili više stručne spreme i radnog staža jer je to podložno natječaju. Mislim da će i djelatnike Mreže zadesiti ista sudbina što se tiče smanjenja plaća. Mi ćemo sigurno morati u konačnici odvojiti više od tih 14.3 milijuna jer Grad Zadar osigurava i održivost tog projekta. Ako se pokaže potreba za popodnevnim radom, a vidimo da je ima, projekt bi se nastavio, te bi Grad Zadar osigurao ta sredstva ako ne bude novog natječaja, objašnjavao nam je Nekić.

S obzirom na to da su vrtići zatvoreni, uz izuzetak dežurstva zbog roditelja koji nemaju gdje s djecom, resornog pročelnika pitali smo hoće li odgojitelji biti prisiljeni uzimati godišnji odmor iako ga nitko ne želi "potrošiti" u vrijeme pandemije i "ostani doma" preporuke.

- Postoji rad od kuće, isto kao i kod zaposlenika gradske uprave. Nitko neće prisilno uzimati godišnji odmor jer prema zakonu o tome se dogovaraju poslodavac i zaposlenik. Naravno da postoji onaj dio godišnjeg odmora na koji zaposlenik mora pristati, ali postoji i onaj kojeg može odrediti poslodavac sukladno potrebama posla. Svakako, mi ćemo sve te odluke donijeti u suglasju sa sindikatima i sukladno kolektivnom ugovoru. Vidjet ćemo sve sad kroz travanj, rekao nam je resorni pročelnik.