I danas je bila gužva ispred sjedišta FINE gdje su građani čekali kako bi dobili aktivacijski kod za e-propusnice. Red uspostavljen od strane komunalnih službi, trajao je jedan dan, sudeći prema današnjoj snimci.

Čemu toliko truda i potencijalne opasnosti od zaraze, kada se te digitalizirane propusnice ne kontroliraju brzo i efikasno kako je to najavljeno? Štoviše, na području PU zadarske traže se identifikacijski dokumenti uz propusnicu uobičajenim fizičkim kontaktom, umjesto da im se skenira QR kod, što su građani očekivali. Istodobno se daleko liberalniji model kontrole provodi u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na kontrolnim punktovima uz policiju su i pripadnici civilne zaštite. Dok jedan provjerava, ostali se druže, nimalo udaljeni, a niti zaštićeni, što se može vidjeti po pojedinim kontrolnim punktovima.

- Nacionalni stožer donio je odluku da uz policijske službenike nadzor drže i djelatnici Civilne zaštite. Postoje propusnice s QR kodom i one u papirnatom obliku kojih izdaju nadležna tijela. Policijski službenici postupaju sukladno svim mjerama zaštitnog i samozaštitnog ponašanja. Odluke se donose iz minute u minutu i postupa se sukladno njima, kazala je Ivana Grbin, glanogovornica PU zadarske.

Načelnik Stožera civilne zaštite k tom je dodao kako je odluka nacionalnog Stožera da se na kontrolne punktove stave i pripadnici civilne zaštite.