Proglašeno stanje epidemije uzrokovane koronavirusom i uvođenje niza promjena u svakodnevnim životima, u situacijama narušene obiteljske dinamike može dovesti do nasilja i to posebice prema ranjivim članovima obitelji kao što su djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom. Danas, organizacije diljem svijeta upozoravaju na „epidemiju zlostavljanja" do koje bi moglo doći uslijed mjera fizičkog udaljavanja.

Na kalendaru nasilja, kojeg objavljuje MUP, vidljivo je veliko povećanje broja prekršaja i kaznenih djela diljem Hrvatske, pa tako i u Zadarskoj županiji. Ovog tjedna obiteljsko nasilje na zadarskom području evidentirano je svakog dana, a posljednji najteži slučaj zabilježen je u nedjelju. Više informacija nije poznato jer se prilikom izvješćivanja MUP-a zbog zaštite identiteta žrtve ne objavljuju detalji samog događaja.

Iz PU zadarske javljaju kako je Ministarstvo unutarnjih poslova itekako svjesno rizika i pojačane mogućnosti eskalacije nasilja iza zatvorenih vrata, stoga su zajedno s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i digitalnom agencijom Degordian krenuli u pro bono kampanju „Iza vrata".

Cilj kampanje je osvijestiti sve građane da ne okreću glavu i prijave nasilje koje se odvija u blizini. I dok smo ovih dana svi usredotočeni na #OstaniDoma, jesmo li razmišljali o onim najranjivijim skupinama koje se iza zatvorenih vrata ne osjećaju sigurno?, pitaju iz MUP-a.

Mia, kako su nazvali djevojčicu iza zatvorenih vrata, djevojčica je koja se svakodnevno susreće s nasiljem u obitelji. "Takvih Mija" među nama ima više nego što mislimo i ne smijemo ih ostaviti samima.


View on YouTube