U praznoj katedrali sv. Stošije, sukladno mjerama u vrijeme epidemije koronavirusa, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je Službu Muke Gospodnje na Veliki petak 10. travnja. 

„Na Veliki petak u 15 sati dogodilo se bezumno ljudsko djelo kada je Golgotu, malu uzvisinu u blizini Jeruzalema, oblila božanska krv, krv našeg spasitelja Isusa, Božjeg jaganjca. Pred neukrotivom svjetinom koja je kao pomahnitala tražila njegovu smrt, Pilat je popustio i oprao ruke, a židovske starješine ostvarili su svoj cilj. Samo se priroda zastidjela. I dok se zemlja tresla, a hramska zavjesa pucala po sredini, Isusovo srce razdiralo se od bola jer njegov narod ga muči i viče "Raspni ga, raspni" rekao je nadbiskup Puljić, navodeći da su u tom žalosnom procesu koji se naviješta na Veliki petak sudjelovali predstavnici različitih zvanja i staleža: mogućnici, suci, svećenici, vođe stranaka, bogataši, intelektualci, dvorani, građani, vojska, narod, sluge i služavke, muškarci i žene, pojedinci i društva.

„Glavni junak je Isus, Sin Božji, jedini Spasitelj i Otkupitelj svijeta. Drama koja uznemiruje srce započinje u vrtu i završava u vrtu gdje je Isus sahranjen. Evanđelist nas podsjeća na Edenski vrt izgubljenog raja, gdje su naši praroditelji Adam i Eva sve proigrali. Isusova muka započinje također u vrtu u kojem novi Adam, Isus Krist, sve popravlja. Popravlja po križu koji postaje naš lijek, snaga i utjeha" rekao je nadbiskup, potaknuvši na obraćanje Isusovoj i našoj majci koju nam je pod križem predao.

Muku našega Gospodina po Ivanu navijestio je katedralni župnik don Josip Radojica Pinčić. Suslavili su još mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije i don Damir Šehić, nadbiskupov tajnik, objavljeno je na stranicama Zadarske nadbiskupije.

Nakon Sveopće molitve u koju je ove godine uključen i zaziv molitve za pogođene pandemijom koronavirusa, uslijedio je obred klanjanja križu, euharistijska služba i završni blagoslov.

Sva liturgijska bogoslužja Svetog Trodnevlja i misu na svetkovinu Uskrsa koje će predvoditi nadbiskup Puljić vjernici mogu pratiti putem YouTube kanala Zadarska nadbiskupija - Veliki tjedan 2020. na poveznici.