Iako u Vladi nema niti jednog ministra iz Zadra, zadarski kadar nalazi se na ključnim mjestima trojice najvažnijih ljudi u Hrvatskoj.

Predstojnici ureda predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, te predsjednika RH-a Zorana Milanovića imaju korijene na zadarskom području. Zadarski trolist je zaokružen ovih dana kada je predsjednik Milanović imenovao 31-godišnjeg Bibinjca, Bartola Šimunića, za pročelnika Kabineta predsjednika.

Početkom ove godine Zadranin Tomislav Šimičević postao je predstojnikom ureda predsjednika Sabora, Jandrokovića. Magistar međunarodnih odnosa i diplomacije ponikao je iz Kluba zadarskih studenata, kao i Josip Bilaver koji je također dosegao vrh svoje političke karijere kao državni tajnik.

Iako ima najmanje veze sa Zadrom, jer je prije 51 godinu rođen u Parizu, Zvonimir Petešić Frka je na poziciji predstojnika Ureda Vlade, od čega je interes zadarske politike do sada najviše profitirao. Ono što javnost zna, to je državna pomoć koja je pristizala za sanaciju posljedica poplave. Podrijetlom iz Sali, Zvonimir Frka-Petešić, friško imenovan za predstojnika te 2017. godine, bio je koordinator Vlade za sanaciju šteta od poplava u Zadarskoj županiji. Zvonimir Frka-Petešić je najstariji, s najvećim obrazovanjem i karijerom koju je imao u diplomaciji.

Najmlađi je pročelnik Milanovićevog kabineta, Bartol Šimunić (na slici), koji za razliku od HDZ-ovih Šimičevića i Frke-Petešića pripada SDP-ovoj političkoj opciji. Ipak, zadarska veza je uspostavljena i za očekivati je kako će i ubuduće biti utjecajna.