Nakon što je danas na konferenciji Stožera civilne zaštite istaknuto kako je čak 43 od ukupno 63 bolesnika od Covida-19 iz Zadarske županije vezano za Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu, ponovno se povuklo pitanje odgovornosti na koje javnost traži odgovor.

Upitan za obrazloženje svoje ranije izjave da je „do eksplozije zaraze došlo jer se u bolnici nisu dobro provodile mjere zaštite", epidemiolog dr. Alan Medić je odgovorio:

- U tom trenutku došlo je do transmisije virusa zbog socijalnog kontakta. Problem je što je bilo neformalnog druženja u nekim situacijama, to je kad sjednete i popijete s nekim kavu, a tu je po mojoj procjeni došlo do prijenosa virusa između i u boravku u zajedničkim prostorijama. Ako dijelite isti prostor bez zaštite, onda se inficirate. To je ono što ja sad znam, a ne bih ulazio u pitanje odgovornosti jer to nije na meni. Zadnji put je ministar Vili Beroš rekao da će se, kada epidemija završi, vršiti procjene i analize. Zdravstvene inspekcije će utvrditi tko je i kako postupio i prema kojim naputcima. Na meni i mojoj ekipi bilo je da to otkrijemo što prije i mislim da smo dobro postupili kad smo u samoizolaciju stavili velik dio djelatnika, praktički sve. Sada ih testiramo prilikom povratka na posao. Dosad smo nakon izlaska iz samoizolacije našli 7 pozitivnih, što nam govori da smo dobro postupili kada ih nismo pustili da rade i čekali pojavu simptoma.

Iako su to zatražili, novinari još nisu imali priliku vidjeti ravnatelja biogradske bolnice Andriju Marcelića na konferenciji Stožera. U međuvremenu Marcelić je pojedinim novinarima rekao kako mu je Stožer zabranio govoriti za medije.

- Ravnatelju je zabranjeno istupanje vezano za rad s pacijentima koji su trenutno smješteni u bolnici (prihvatni centar za lakše oboljele od Covida-19). Za sve ostalo, upravljanje bolnicom, njegov rad i uvjete rada, slobodno ga kontaktirajte, rekao je načelnik Stožera Šime Vicković.